Бившият мюфтия на Смолян Шефкет Хаджи:"Не знаех, че съм агент на ДС"

Бившият районен мюфтия на Смолян Шефкет Хаджи, снимка: e-vestnik.bg

„Учуди ме, че съм бил агент на Държавна сигурност". Това каза на пресконференция Шефкет Хаджи – бивш Районен мюфтия на област Смолян по повод изнесените данни от Комисията по досиетата. Хаджи разказа, че когато посещавал джамия и правил религиозен ритуал, след това бил привикван, за да дава устно и писменно обяснение в полицията.

"Винаги съм бил викан, когато съм изпълнявал мюсюлманските обреди", обясни Хаджи и допълни, че по онова време много трудно е могъл спокойно да посещава джамията.

"В момента се питам на кого съм доносничил?", посочи Хаджи. По неговите думи в момента, като духовник, не изпитва притеснения да застане пред хората и да продължи да си върши работата. Той добави, че в тези години, когато е бил обявен за агент винаги е бил потърпевш. "Аз не знаех, че съм бил агент, защото нямам спомен да съм подписвал такава декларация, нито пък съм взимал някакви пари, за да доноснича", обясни бившият районен мюфтия на Смолян.

Хаджи изрази и несъгласието си да бъде поставен в един списък с Недим Генджев. Духовникът каза още, че едва ли всички хора са ставали доброволни агенти на Държавна сигурност. "След като посещавах джамия ме викаха и обясняваха,че съм уронвал държавата", посочи Хаджи. Той допълни, че ако е възможно ще обжалва в съда оповестяването му като агент на ДС. "Имам подписани около 10 декларации, че няма да водя молитва в джамия", разказа духовникът.

Източник: rodopismolian

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини