Губим парите от Европа, ако не се обедини ВиК сектора в областта

Ако не се стигне до решение за обединяването на ВиК сектора в Хасковски регион, областта ще изгуби финансирането по ос „Води” от Оперативната програма. За това предупредиха в отворено писмо от областната администрация.

Разяснението е подробно и е в отговор на публикации в медиите, в които досегашният кмет на Хасково и в момента кандидат за пети мандат Георги Иванов и Тодор Ташев – досега общински съветник в ОбС Димитровград изрязават открито намеренията си да възпрепятстват процеса на консолидация във ВиК – сектора в област Хасково.

Област Хасково остава единствената област на територията на страната с 2 асоциации по ВиК и 3 оператора, заради което не може да бъде финансирана по ос „Води” на ОПОС 2014-2020, освен ако не бъдат предприети действия за обединяване до края на 2015 г, гласи разяснението.

От Областната администрация обясняват още, че по Програмата са осигурени над 2,5 млрд. лева за повишаване качеството на питейните води. Ако в Хасково обаче не се стигне до обединение, средствата от Програмата ще се разпределят само между консолидирани ВиК оператори, сключили договор с асоциация по ВиК. Ако процедурата по обединяването на операторите и съответно преминаването на Община Димитровград и Община Стамболово изцяло към „Асоциация по ВиК в обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализия” ЕООД Хасково” се проточи във времето, ще бъде изгубена възможността нашата област да кандидатства по Програмата.

„В случай, че гореспоменатите господа реализират идеите си, област Хасково е обречена да остане най-ощетената област в България, въпреки неотложната нужда от подобряване на качеството на питейната вода на населените места, т.к. това пряко засяга не само населението на общините Хасково и Димитровград, но и всички останали общини в региона“, пише още в разпространеното от Областна администрация писмо.

В него се разяснява още, че очакванията на Иванов да получи финансиране от 86 млн. лева през новия програмен период са обречени на провал поради това, че политиката която прокарва е в пълно противоречие с европейската и съответно с изискванията на Оперативна програма „Околна среда".

„В случай, че общините в област Хасково не се обединят до края на тази година, ще е възможно да реализират проекти свързани с ВиК – мрежата единствено със средства от собствените си бюджети„, се казва още в писмото.

haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини