Новият директор на Планетариума Яна Бечева: "Колеги, изрекохте куп лъжи"

ПРАВО НА ОТГОВОР

на отвореното писмо на колектива на Смолянския планетариум

„Политиката на неслучайни назначения не подмина и най-големия Планетариум в България”

                Уважаеми възмутени и гневни колеги от Планетариума,

                Дълбоко съм обидена от вашата реакция. Защо сте толкова притеснени от появата на нов ръководител? Нови директори имат и други планетариуми, като например Димитровградският, Варненският, а само от преди 4 години и Смолянският. И нищо лошо или фатално не им се случи.

В гнева си вие сте изрекли и куп лъжи. Нарекли сте училището, в което работя „основно”, а то е „средно”. Аз съм на длъжност „главен учител” и освен преподавателски имам и административни задължения.

Шокирана съм от адската лъжа, че съм отказала работа като физик, за да си попълвам норматива. Това са фантазии. Никога не съм имала недостиг на часове в норматива. И въобще такова попълване на норматив е невъзможно, заради различния статут на НАОП. Работа в Планетариума бих приела с удоволствие. Вие знаете чудесно, че такова предложение никога не е имало.

 Не се страхувам от работата си като физик, защото 18 години успешно съм преподавала тази дисциплина и ежегодно съм повишавала квалификацията си. Специалистите, обслужващи посетителите там сте физици и квалификацията Ви не е по различна от моята.

И на Вас вероятно са Ви трябвали години работа в тази институция, за да се квалифицирате като астрономи. Обучавани сте от по-стари служители, което е редно да правите и сега с новопостъпващи. Притежавам допълнителни професионални квалификации, участвала съм в различни национални  конкурси, включително и астрономически. Ако някой от настоящите служители в Планетариума може да се похвали с такива, когато е постъпвал на работа в Планетариума, нека го заяви!

В писмото коментирате и участието ми в предишен конкурс за директор на училище. Не разбирам защо това е тема на вашия коментар, но ще споделя, че той не бе спечелен от нито един от явилите се  кандидати. На друг не съм участвала.

Уважаеми колеги, говорейки за нечестен и нагласен конкурс, имайте доблестта да споменете името на човека от Комисията, който ви е уведомил за резултата преди финалния за това срок и подписал ли е протокола? Ако не споменете името му, значи това е поредната ви лъжа. Колкото до познаването на работата на Планетариума във връзка с изготвянето на Програмата ми, има достатъчно източници за информация, които съм ползувала.

Защо сте убедени, че идвам да руша, а не да градя?

Във вашето отворено писмо си позволявате да отправите към мен и заплаха, че без вашата подкрепа няма да мога да работя. Ако сте загрижени наистина за бъдещето на Планетариума, нека не се конфронтираме, а се обединим и работим всеки със своите задължения.

 Яна Бечева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини