5 килограмова принцеса изплака в Смолянската болница навръх Първа пролет

Бебе рекордьор проплака вчера в Смолян и изненада дори лекарите в родилното отделение на многопрофилната болница.

Момиченцето с юнашки размери от 56см. и тегло  5, 150 кг. проплака в 10.15ч. на 22 март след напълно нормално раждане. Майката- 32 годишната Елена Яворова от Смолян, се справила с раждането на малката Дея само за час и половина, обясни шефът на отделението д-р Стефан Тодоров. Първите болки започнали около 8.30ч., а 90 минути по-късно юначната принцеса вече огласявала с плача си целия родилен сектор.

От десет години насам това е най-едрото бебе, което е идвало на бял свят в смолянската болница.

Преди повече от 20  години обаче е имало новородено, което да конкурира мерките на Дея. Тогава отново родилка от Смолян се сдобила с рожба с внушителните 5, 400 кг., обясни д-р Тодоров.

Майката на Дея е студентка последна година  във филиала на Варненския свободен университет в областния град и учи „Международни отношения”.

Развълнувано сподели, че се чувства много добре и си пожелава  най-вече дъщеричката й да е здрава и с късмет.

Бебето гигант е второто момиченце в семейство Яворови, които вече имат една дъщеря. 13 годишнната кака Илиана е ученичка и с нетърпение очаква да зърне сестричката си.

Особено горд е бащата на новородената Дея- Светослав Яворов, който сподели, че се чувства много щастлив и ще помага здраво в грижите за малката.

Той се завърнал от гурбет в Германия специално за раждането на бебето и ще остане в Смолян, за да помага в първите месеци за отглеждането на бебето.

След раждането Дея е оставена на грижите на лекарите в неонатологичното отделение и часове след раждането си е в много добро състояние, каза д-р Мария Ганчовска.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини