Таксиметровите шофьори в Смолян на протест срещу ранното «пенсиониране» на колите им

80 % от таксиметровите коли в Смолян се включиха днес в протеста срещу наредба №34 , която урежда таксиметровия превоз.

Над 60 коли преминаха в автошествие, което тръгна от сградата на общинската администрация по централния булевард „България” до автогарата в Смолян и обратно.

Други 10 коли заминаха тази сутрин за да се включат в общонационалния протест на таксиметровите водачи в София.

Шофьорите искат промени в наредбата, която поставя ограничение10 годишен срок за работа на колите като таксита от първата им регистрация.

Сега действащата наредба предвижда, че всеки автомобил, който е навърши тези 10години, трябва да спре превозваческа дейност и да приключи работа.

„ Това означава на 10 години да се сменят колите. Ако се купи кола на 5г. тя може да работи още само 5 години”, обясни Тодор Чуртов, председател на синдиката на таксиметровите шофьори в Смолян.

Протестиращите ще искат и промяна на санкциите, които им се налагат като глоби при административни нарушения. Чуртов даде за пример глобата от 200 лв. за не попълване на пътната книжка, в която шофьорите отчитат всеки един курс.

Според таксиджиите това са непосилни глоби за хора, които успяват да изкарат като заплата около 400лв. на месец.

Целта на протеста е да се направят промени във въпросната Наредба № 34, с които да се увеличи срока, в който може колите да  работят като таксита.

Шофьорите искат възрастта да е поне 13г. или 15 години от първата регистрация на автомобила.

В столицата протестиращите превозвачи  ще искат среща с премиера Бойко Борисов и след това ще предприемат други действия.

Според Чуртов протестът е основно заради наредбата, а не толкова срещу високите цени на горивата, защото от тях са недоволни и засягат всички хора, а не само такситата.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини