Скандалът с новата шефка на планетариума в Смолян се развихри с пълна сила

Секретарят на общината Замфир Комчев е бил председател на комисията по избора на нов директор. Той обаче недоумява защо са протестите.

Гневът на колектива на Планетариума в Смолян вече излезе извън границите на недоволното мърморене и е на път да се превърне в скандала на седмицата в Смолян.

Работещите в институцията скочиха срещу новоизбрания директор Янка Бечева, която спечели конкурса за длъжността, който те наричат „неморален и съмнителен, а изходът от него предрешен”.

Физиците и астрономите в най-големия и успешен Планетариум в България, са категорични, че Бечева, която е учител по физика в 7 СОУ „Отец Паисий” няма да успее да се справи с управлението на звездната институция.

В протестна декларация, публикувана на официалната интернет страница на Планетариума, колективът задочно задава няколко въпроса на бъдещия си шеф, с изричното уточнение, че протестът им не е заради учителската професия на Бечева.

Тя е влизала в планетариума само като турист, а преди година е отказала предложеното й място като физик, с аргумента, че работата е сложна и няма да се справи, възмущават се специалистите.

Те са категорични, че новата им директорка няма да може да защити авторитета на научно-образователния комплекс, граден в продължение на 37 години.

Под дълбоко съмнение колективът поставя и представената на конкурса

Програма за развитие на Планетариума, за която Бечева дори не е потърсила информация за дейността му от работещите там.

Колективът обаче директно обвини кмета Николай Мелемов в лъжа, защото пред тях твърдял, че не познава Бечева. Също така, при телефонен разговор вчера/ 20 март/ в 16.30ч. обяснил, че резултати няма и комисията още разглежда документите от конкурса. Оказало се обаче, че два часа по-рано в редовно предаване на радио „Смолян” вече било съобщено за назначението на госпожа Бечева.

Служителите обясняват още, че в края на миналата седмица резултатите от първия кръг на конкурса са били в полза на досегашния директор Христина Калайджиева. В понеделник обаче те са били точно обратните.

Колективът на Планетариума призовава новата директорка да се откаже от мястото, спечелено според тях по съмнителен начин и заявява, че за в бъдеще тя няма да може да работи без неговата подкрепа.

"Убеден съм, че конкурсът е прозрачен и реалистичен, и няма субективен момент”, е позицията на кмета Николай Мелемов.

Секретатят на общината Замфир Копчев, който е бил председател на 5 членната комисия провела конкурса, обясни, че недоумява за какво недоволства колективът на Планетариума. Той е категоричен, че оценяването е било безпристрастно и в двата кръга на конкурса, а един от членовете на комисията е бил външен представител- Петев, който  е преподавател в ПУ по физика и астрономия. Той бил и консултант по техническата част на работата в институцията и съответните програми на кандидатите.. Според Копчев той също е оценил високо спечелилата кандидатка г-жа Бечева.

 Той обаче не успя да посочи конкретно с какво нейната програма и финансов план за развитието на планетариума е наклонила везните на избора й.

Обясни още, че в самото интервю с кандидатите са били задавани въпроси за това, как всяка от тях ще увеличи потока от посетители и наблюдения.

Основна теза на г-жа Бечева била, че е нужно осъвременяване на програмите, които били стари, не са били актуализирани от доста време, а и трябвало да се разчупи начина им на представяне пред зрителите.

Копчев призова хората работещи в общинското предприятие Планетариум да дадат шанс на новата директорка да покаже качествата, с които е впечатлила комисията на конкурса.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини