В „Горубсо Мадан” незаконно режели заплатите на миньорите

И днес работниците от „Горубсо Мадан” отново бяха на площада в центъра на миньорския град, в знак на протест срещу неизплатени заплати, унищожителни условия на труд в рудниците и експлоатация от собственика Валентин Захариев.

Захариев обяви, че няма интерес да затваря рудниците и ще обжалва всяка мярка, която засяга интересите му на концесионер.

Каза още, че той и ръководството на дружеството в Мадан, до две седмици ще направят опит да осигурят пари за заплати на протестиращите.

Ако обаче не успеят, едва тогава фирмата ще бъде обявена в несъстоятелност.

Работниците от мините обаче посрещнаха с освиркване и дюдюкане намерението на собственика да остане като концесионер и категорично заявиха, че дори и да им платят няма да се върната на работа, защото със Захариев споразумения не се правят. Протестиращите обясниха, че той не е спазил нито една договорка с тях през двете години, в които има проблем със заплащането.

Междувременно стана ясно, че „Горубсо” – Мадан е налагало едностранно санкции на миньорите, които според КНСБ са в противовес с Кодекса на труда.

Председателят на синдикалната организация на миньорите в Мадан Румен Каров е поискал писмено обяснение за начина на формиране на миньорските заплати.

Хората поискаха от работодателя да им се обяснят и основанията за действащите във фирмата Вътрешни правила за организация на работната заплата /ВПОРЗ/, по които са
им правени големи удръжки от трудовото възнаграждение.


След среща между ръководството на дружеството и представители на протестиращите миньори, стана ясно, че промените във Вътрешни правила за организация на работната заплата са извършени в нарушение на чл. 130в от КТ, без да е информирана синдикалната организация и без да са проведени консултации.

Промените са били направени едностранно и така  работодателят е налагал санкции върху брутните трудови възнаграждения на работниците, които са незаконосъобразни.
Във връзка с направените неверни изявления на собственика на „Горубсо” АД – Мадан Валентин Захариев, че дружеството дължи работни заплати само за два месеца, в понеделник работниците и служителите пуснаха молби до ръководството за издаване на извлечение от ведомостите за дължимите, но неизплатени трудови възнаграждения на всеки един миньор.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини