Миньорите в Мадан и днес останаха излъгани-не получиха заплати

Днес протестиращите вече 8-ми ден миньори в Мадан цял ден чакаха да получат обещаните от собственика Валентин Захариев 720 хил.лв. за заплати. Сумата е около 60% от  натрупаните до януари тази година дългове към работниците в рудниците, които имат да получават трудови възнаграждения още от май миналата година.

Към 16 часа в понеделник обаче хората нямаха нито лев по сметките и уморени от студа и продължителното чакане, решиха отново да се съберат на площада пред административната сграда на „Горубсо Мадан” във вторник.

 Захариев дължи общо около 1.2 млн.лв. на работниците си в Мадан, които са на площада вече повече от седмица. Над 700 души подземници от родопския град стачкуват и събират подписи за прекратяване на концесията със Захариев.

Към момента вече са получили над 10 хиляди подписа в знак на подкрепа на исканията им.

„От Мадан и региона са към 4 хил.подписа, останалите са от цяла България, хората ни поддържат и ни пращат декларации за подкрепа”, обясни Румен Каров, един от организаторите на гражданския протест.

След преговори с икономическия министър Трайчо Трайков миналата седмица, Захариев обещал да преведе в понеделник по-голямата част от дължимите заплати. Останалите около половин милион лева щели  да бъдат изплатени до 15 дни, което означава края на месец март тази година.

Миньорите обаче продължават да настояват държавата да прекрати договора с „Интертръст холдинг”АД, който е най-големият акционер в „Горубсо Мадан”.

 Те искат не само да получат парите си, но и Захариев да си ходи и вече да не е собственик на рудниците в Мадан.

Социалното напрежение в миньорския град нарасна главоломно в понеделник, след като миньорите разбрали от интернет публикация за изказване на Захариев, че нямало да може да им плати обещаните пари до края на месеца, както предвиждаше договорката с министър Трайчо Трайков.

Според протестиращите минният бос заявил, че ще издължи напълно и останалите 40%  едва към края на май.

Стачкуващите вече са решили, че ще сезират за проблемите в маданските рудници и европейските институции.

Междувременно председателят на КНСБ Смолян Румяна Михайлова заяви, че рудниците са затворени от Инспекцията по труда заради купища нарушения и лоши условия на труд и дните на протеста трябва да се считат за престой, а не за неявяване на работа.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини