Вече се пече нова цена на хляба. Вестниците в неделя

„24 часа": Дянков ще маха 1% ДДС, после още 1%

ДДС може да бъде свален до 18%, заяви вицепремиерът Симеон Дянков.

Ако стигнем до решение да намалим ДДС, на мен ми се иска това да стане на две стъпки с по един процент, тоест от 20 на 19 процента и от 19 на 18 процента, поясни той при откриването на петролна база в град Бяла.

В момента изчакваме да получим данни как върви изпълнението на бюджета за първите 3-4 месеца. За януари и февруари резултатите са добри - има преизпълнение от около 200 млн. лева. Ще изчакаме март и април и вероятно през май ще решим дали можем още от тази година да направим стъпка по намаляването на ДДС, каза Дянков.

По думите му всеки процент намаление на данъка носи около 700 млн. лева по-малко приходи в бюджета. Изчислението му показва, че тъй като при намаляване на данъка потреблението се увеличава, това ще донесе 150-200 млн. лв. на бюджета.

 

„24 часа": Кристалина Георгиева: Дянков на една ръка от Сребърния фонд

"Правилно е да се търси по-голяма диверсификация къде да се влагат парите от Сребърния фонд, за да имат по-голяма доходност. Такива решения обаче трябва да се вземат от хора, които управляват пари, а не ангажирани с политически решения", заяви по Дарик радио българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

Тя допълни, че не може само от министъра на финансите да се взема решение за Сребърния фонд. "Симеон Дянков знае, че е така. Трябва да има една ръка разстояние между тях", коментира Георгиева. Тя посъветва да се потърсят тези, които са доказали, че управляват добре парите за пенсии.

 

„Труд": Агенти ще дебнат митничари

Агенти на финансовото министерство ще проверяват за корупция служителите на митниците и Националната агенция по приходите (НАП). Това ще става чрез планови проверки и такива по сигнал за имотното състояние на въпросните държавни служители.

Мярката е заложена в екшън плана за действие до края на годината, който е приет от правителството като отговор на мониторинговия доклад за напредъка на България в областите правосъдие и вътрешен ред на Европейската комисия.

 

„Труд": Вече се пече нова цена на хляба

Има условия за поскъпване на хляба в България, но не е ясно кога и с колко ще се вдигне цената. Това е мнението на представителите на браншовете по веригата зърно - брашно - хляб, показа проверка на "Труд".

Предстои поскъпване на хляба с над 10 процента, обяви за пореден път председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева. Прогнозата й кръстосва вече от 3 седмици медиите. Според шефката на дребните производители увеличението се налагало заради новите по-високи цени на основните суровини, горивата и тока. Всички виждаме какво става с бензина и дизела, а и с тока и газа, посочи тя. Зърнопроизводителите също се оплакват, че себестойността на продукцията им се увеличава.

 

„Стандарт": Лекарите си избраха шеф след скандал

Лекарите си избраха шеф след няколко скандала. На инфарктно заседание в Плевен медиците  гласуваха доверие за още един мандат на д-р Цветан Райчинов. Той бе преизбран за председател на Българския лекарски съюз с 212 гласа след балотаж с д-р Мариана Кирилова. Основният му конкурент - д-р Андрей Кехайов, представи платформата си и след това оттегли кандидатурата си за председател. Той обяви за фарс отчетно-изборния събор в града. Кехайов бе един от четиримата номинирани и дори бе сочен за фаворит срещу досегашния председател д-р Цветан Райчинов. Шансовете му бяха толкова сериозни, че изправи БЛС пред реална опасност от разцепление, коментира шефът на столичната колегия проф. Милан Миланов.

„Стандарт": Кристалина Георгиева: Внимателно със Сребърния фонд

Професионалисти, независими от политически решения, трябва да управляват Сребърния фонд, заяви еврокомисар Кристалина Георгиева. Според нея с помощта на външни експерти трябва да се намери най-добрата схема, по която парите за пенсии да носят по-висока доходност. Не може само финансовият министър да взима решение, той трябва да е на една ръка разстояние, коментира още еврокомисарят. Ведомството на Симеон Дянков предложи до 70% от парите във фонда да се инвестират в държавни ценни книжа, с които пък да се изплаща външен дълг. Георгиева посъветва правителството да проучат опита на тези пенсионни фондове по света, които се управляват много удачно. За пример тя даде пенсионния фонд на Световната банка.

„Монитор": Погачата бухва за Великден

От началото на април хлябът ще поскъпне с 20-25 процента. Това прогнозира председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Бургас Димитър Людиев, цитиран от Нова телевизия.

Основните причини за поскъпването са две - увеличението на цените на горивата и най-вече на дизела от началото на годината, както и ръстът в цената на брашното през последния месец. От браншовата структура обясняват, че не могат да задържат повече цените.

С над 10% поскъпване на хляба прогнозира и председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева.

Тя изтъкна, че е трайно поскъпнала основната за производителите суровина. „Виждаме какво се случва с горивата и със съобщението, направено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за ново покачване на цената на тока и газа, мисля, че пазарът трудно ще поеме и 10 на сто", каза Кукушева.

 

„Монитор": Таксито подгони левче

Задава се поскъпване на таксиметровите услуги от април с 20-30 на сто. Причината е в по-високите цени на горивата, съобщиха от бранша.

Ако сега дневната тарифа е 56-57 стотинки, ще стане 70- 75 ст. за километър. Нощната пък ще скочи от 70 на 85-90 ст.

Шофьорите вече финансово не издържат, когато разходите за поддръжка на автомобила се увеличават и ние не увеличаваме цените, шофьорът носи по-малко пари вкъщи", коментира Емил Игнатов - собственик на таксиметрова компания.

В столицата работят около 6000 таксита. При едно сериозно поскъпване на тарифите близо 1000 автомобила ще бъдат спрени заради спад в поръчките.

Цената на метана, с който основно се движат жълтите коли, скочи от 1,30 лв. на 1,60 лв..  За преминаване към новите цени обаче за таксиметровите компании процедурата е по-дълга, тъй като всички таксиметрови апарати трябва да преминат през специализирана лаборатория а само този процес отнема много време, обясни Людмил Лазаров, собственик на таксиметрова компанията.

В някои райони на страната, като Кърджали и Хасково, увеличението с по 5-10 стотинки на километър вече е факт.

 

„Монитор": Пролетен грип удря в очите

Опасен грип ни удря в очите, той се причинява от вируси, подобни на този на инфлуенцата. Със затоплянето на времето, до месец-два той може да вземе епидемични размери, предупредиха офталмолози вчера.

Бум на заболяването вече има в София, Перник, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, съобщиха от Клиниката по офталмология в Александровска болница вчера, където не минава ден, без да регистрират поне по трима-четирима с това заболяване от някой от тези райони.

Медицинското наименование на заболяването е епидемичен кератоконюнктивит, силно заразно е и се причинява от много устойчив вирус, обясни за „Монитор" проф. Руска Христова - завеждаща Клиниката по офталмология в университетската болница „Царица Йоанна - ИСУЛ". Срещу него няма разработени антивирусни препарати както срещу вирусите на традиционния грип. Няма и създадено лекарство, обясни проф. Христова.

„Сега": НОИ призна, че размерът на пенсиите ще намалява трайно

Единственият сигурен ефект от пенсионните реформи от 2000 г. насам е, че пенсиите все повече ще изостават спрямо доходите от труд. Това стана ясно по време на международната конференция "Заетост и доходи".

Сега брутният коефициент на заместване е 46.5%, но през 2020 г. ще падне до 36.7%, изчислява осигурителният експерт Йордан Христосков. Това е процентът на средната пенсия, която НОИ изплаща за определен период от време спрямо средния осигурителен доход за страната за същия период. При брутния коефициент от дохода не се приспадат данъци и осигуровки. За намаляването на пенсиите основно влияе решението на ГЕРБ да индексира пенсиите само с инфлацията, а не по швейцарското правило, което отчита и вдигането на осигурителния доход.

Същата негативна тенденция отразяват и разчетите на НОИ. Според тях в кризата нетният коефициент на заместване, т.е. пенсията спрямо дохода след приспадане на данъци и осигуровки, се е повишил от 53.3% през 2008 до 57.2% през 2011 г. Но до 2015 г. ще падне до 54.5%. За същия период брутният коефициент на заместване е нараснал от 42 на 44.9%, а през следващите 4 години се очаква да падне с 4% до 40%.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини