Обещаха заплати на протестиращите миньори в Мадан. Те не вярват: "Работим на километър под мъртвите без пари"

Министър Трайков обеща да има частично плащане на заплатите на протестиращите миньори в понеделник. В петък министърът на икономиката Трайчо Трайков пристигна в града на продължаващите 7-ми ден протести и след продължителни разговори с представители на «Интертръст холдинг» се стигна до обещание да бъдат преведени 700 хил.лв. за заплатина миньорите.

Холдингът на Валентин Захариев е основен  акционер в «Горубсо Мадан» АД, което има неизплатени заплати на работещите под земята за близо 1.1 млн.лв. Държавата обаче също има, макар и малък дял акции, което дава възможност за използване на различи механизми за преговори и договорки договорки.

Останалата част от неплатените заплати на протестиращете подземни работници, щели да се изплатят до 15 дни, стана ясно още след срещата с министъра на 9 март.

Работниците обаче трябва да се върнат на работа в двата рудника на дружеството "Петровица" и "Крушев дол" и да възобновят работа.

В петък бедстващите миньори обаче не постигнаха единодушие, дали да приемат предложението на работодателя.

Нито пък решиха дали да продължат стачката и до кога. Те обаче са единодушни, че не вярват на Валентин Захариев, който не просто ги е докарал до просешка тояга, но се гаврел с труда им и дори отказал да се срещне с тях.

Миньорите в Мадан бяха категорични, че искат договора за концесия със Захариев да бъде прекратен, защото вече не вярват на нито една негова дума и не искат за работят за него.

"Ако той остане, ние всички вкупом напускаме! Това е бяло робство", единодушни са хората, които от май миналата година не са получавали пълните си заплати.

През дните на протеста на работа под земята са останали само 42 души технически персонал, който да поддържа водоотлива, за да не се наводнят мините. Заради борчове към ЕВН обаче в мините е въведен режим на тока.

"Случвало се е по три часа да стоим «заключении» под земята, защото спират тока. Подемниците не могат да ни извадят и ако стане нещо, ние сме там, живи закопани", разказа 30 годишният бригадир Джемил Кехайов. Той и десетките му коллеги показаха фишовете за заплатите си за януари 2012г., които не са получили. Начисленията са от 53лв. до най-много 350лв. Никой обаче не знае за какво им удържат по около 20% от парите, които и без това не получават.

На въпросите от ръководството им казали: "Вътрешна политика на фирмата».

Хората не знаят нито къде, нито за какво им ги удържат.

Затова пък са принудени да си купуват частите за пистолетите, ботушите и крушките за миньорските лампи. С какви пари го правят? С мизерните остатъци от заплатите, които не са вземали от декември. Тогава взели част от септемврийските надници. След това нищо.

Хората вадещи си хляба с тежкия труд- подземния, обвиняват концессионера Захариев, че източва дружеството, че не влага нито лев в разработка на нови участъци, непрекъснато вдига нормите за добив на руда, а твърди, че фирмата му е губеща, защото няма досттъчно богати залежи на оловно-цинкова руда.

Проучванията на специалисти обаче още преди години показаха, че под недрата на планината лежат запаси за още поне 50 години напред.

Още за човешката драма и нечовешките условия на труд, които са ежедневието на близо 800 миньори и техните семейства, очаквайте утре.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини