КАТ лови 30 на час без „Гражданска". Преглед на националния печат

„24 часа": Бойко събра 603 хил. лв. бонуси, търси още 8 млн. от бившите

Точно 2 163 387 лв. извънредни пари над заплатите като допълнително материално стимулиране и от участия в бордове са си раздали във финансовото министерство на тройната коалиция за периода 2005 - 2009 г., показва справка, с която "24 часа" разполага. Любопитно е, че тогавашният финансов министър Пламен Орешарски не е взел нито лев.

Вчера от ГЕРБ призоваха всички правителства, които са вземали пари над заплатите, да ги върнат в 7-дневен срок.

603 675,62 лв. върнаха сегашните управляващи по специалната сметка. Заради неподчинение на премиерската заповед да възстановят бонусите е уволнен само началникът на кабинета на Нона Караджова Владимир Стратиев.

 

„24 часа": Сергей Станишев и Георги Първанов 10:10, но преди да е свирен мачът

"Ти за кого си?" е най-неприятният въпрос за всеки от нас днес, призна зам.-шефът на левите депутати Ангел Найденов онзи ден, след като Георги Първанов заяви кандидатурата си за председател. И соломоновски се измъкна от отговор, цитирайки възрастна социалистка от Перник: "Аз съм за БСП." Повечето другари на по-важни партийни постове също се опитват да го играят мъдри и да пазят здравословна дистанция. ИБ на БСП логично застана зад шефа си.

Лютата зима отложи броенето - заради дебелия сняг закъсняха повечето партийни събрания по места, на които редовите членове си казват думата и правят първите номинации за лидерския пост. Следват градските и областните отчетно-изборни конференции до края на април, когато мъчително или не левите ще трябва да отговорят на въпроса. Едва тогава лагерите на Станишев и Първанов ще са окончателно преброени за конгресния сблъсък на 19 и 20 май.

 

„Труд": БОРКОР похарчи 2,5 млн. лева, но още не работи

Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност БОРКОР към Министерския съвет вече е изхарчил 2,5 милиона лева, но не е започнал работа, въпреки че бе създаден още в края на 2010 г. Това става ясно от справка на правителствената пресслужба, поискана от "Труд".

Първата финансова инжекция за ведомството на о. р. ген. Румен Миланов е от 17 юни м. г. Най-голяма част от парите - 961 557 лв. , са похарчени за офистехника и хардуер, сочи справката. За заплати са отишли само 144 000 лв.

 

„Труд": Големите отстъпки за жилища секнаха

Големите отстъпки при продажбите на жилища секват. "Пробивите" в цената непрекъснато намаляват и се движат най-често в границите на 10%.

Тази тенденция е особено отчетлива от началото на годината, твърдят брокери. Според тях офертните цени постепенно се доближават до цените, на които се сключват сделки, а упоритите продавачи, които не желаят да свият високите си очаквания, намаляват. Така жилищата все повече се доближават до реалните си стойности.

 

„Стандарт": Карта почерпи със 100 бона

Вълшебна карта позлати безработна сливналийка. Жената изтеглила близо 100 000 лева от своята дебитна сметка, като дърпала по 400 лева на ден.

В сметката й освен помощите незнайно откъде постъпвали крупни суми, разказват полицаи. Със случая се занимава Районната прокуратура в Сливен, но оттам отказаха информация. Собственичката на дебитната карта е разпитана в полицията, но не е задържана. Все още не е ясно откъде са идвали парите. Куриозът излязъл наяве, когато банкомат "глътнал" вълшебната карта и ромката отишла да се разправя. Междувременно се разбра, че освен собственичката на картата са разпитвани и нейни роднини и приятели, които също теглили по 4 стотака, когато тя била заета. "Стандарт" научи, че разследването се води за обсебване, но това е трудно доказуемо, защото жената е теглила от собствената си сметка.

„Стандарт": Сергей отказал сделка на Първанов

Остри реплики са си разменили на срещата на четири очи соцлидерът Сергей Станишев и доскорошният държавен глава Георги Първанов. Както вече "Стандарт" писа, двамата са се видели малко преди знаковата за социалистите дата 4 февруари, а за рандевуто съдействал Стефан Данаилов. Вместо да се тушира, т.нар. лидерски въпрос в Столетницата се задълбочил, тъй като почти в прав текст Първанов оферирал Станишев да се откаже в негова полза от председателството на БСП и да работи в Брюксел като президент на европейските социалисти. За "неприличното предложение" разказал лично Станишев пред другарите си от Изпълнителното бюро във вторник, научи "Стандарт". "Не мога да влизам в подобни задкулисни сделки, БСП не е ООД", отсякъл Сергей с нетърпящ възражение тон.

„Монитор": КАТ лови 30 на час без „Гражданска"

По 30 шофьори без задължителната застраховка „Гражданска отговорност" снимат на час новите експериментални камери на КАТ, поставени на изхода от София в посока магистрала „Тракия". Това съобщи в интервю пред „Монитор" заместник-директорът на Главна дирекция „Охранителна полиция" Алекси Стратиев. Трите камери бяха монтирани на 29 февруари и представляват електронно КПП. Първоначално ще снимат само нарушители без „Гражданска", а до края на годината ще бъдат настроени така, че да улавят и водачи без платен данък на автомобила и без технически преглед.

„Монитор": Розата в София гони десетачка, във Варна - 4 лв.

Цената на розата достигна десет лева в някои от столичните цветарски магазини само ден преди 8-ми март. По традиция преди обичания женски празник всички китки поскъпват, защото има клиенти и за скромните букетчета от кокичета, и за бутиковите изпълнения от цветарските къщи, които достигат стотачка. На цветните борси обаче червената роза върви между 1 и 2 лева.

„Монитор": Съдът отхвърли запис за куфарите на Боевски

Съдът в Сао Паулу отхвърли като доказателство видеозапис, който показва как Гълъбин Боевски купува куфарите, в които по-късно беше намерен кокаин. Адвокатите на олимпийския ни шампион се опитваха да докажат невинността му чрез камерите, но бразилските магистрати отказаха дори да ги видят. Това стана на първото и вероятно единствено заседание по делото на Боевски по обвинението за международен трафик на кокаин.

„Сега": Борисов използва и болно момче в PR кампанията срещу бонусите

Връщането на бонусите от висшите чиновници съвсем заприлича на фарс, след като премиерът Бойко Борисов не се посвени да използва няколко деца, приятели на болно от левкемия момче, за PR акцията си. Йордан Стоев, който ще получи основната част от събраната сума, присъства на заседанието на правителството вчера и изслуша назидателната реч на премиера за върнатите пари от министри, зам.-министри, областни управители и политически кабинети. А приятелите му бяха принудени да застанат пред камерите, за да благодарят на Борисов за предоставените за лечението средства.

„Дума": МС хвърля 60 милиона за ненужен софтуер

Обществена поръчка за все още неизлязъл на пазара компютърен софтуер на стойност 60 000 000 лв. е направил Министерският съвет, съобщи вчера Медиапул.

Според поръчката се търси фирма посредник, която да закупи от Microsoft последната версия на Windows за нуждите на администрацията. Само че операционната система Windows 8 още не е излязла на пазара. Официално новата версия на операционната система ще бъде представена в края на есента на 2013 г.

Администрацията обаче няма необходимост от обновяване на операционните системи на компютрите, защото по-голямата част от техниката няма параметри да поддържа последните версии на Windows. Не е тайна, че чиновниците у нас масово работят с по-стари версии на операционните системи, като едва 30% от техниката може да използва Windows 7. И дума не може да става да се ползва още по-нова версия, защото просто няма да тръгне на тези компютри, коментират запознати пред електронното издание.

Според поръчката държавата смята да купи около 100 000 лиценза. До момента България не е поръчвала такова количество. Лицензите, които досега са осигурявани за администрацията, не надхвърлят 65 000. Няма обяснение защо през 2012 г. те скачат с 35 000 при положение, че администрацията ще се съкращава.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини