Миньорите в Мадан:"Подложени сме на геноцид, от150лв. заплата си купуваме дори лампите за работа!"

В отворено писмо до първите мъже в държавата, миньорите от Мадан обявиха, че са подложени на геноцид от собственика на мините в родопския град Валентин Захариев.

„В момента повече от половината от работещите в дружеството получават около и под минимална работна заплата, от която се плащат 60%, въпреки че става въпрос за подземни работници. От половин година се изплащат 60% от заплатите на работниците и служителите, като изоставането след всеки месец става все по-голямо”, пишат отчаяните подземници, които са на ръба на отчаянието.

За разлика от другите рудодобивни дружества в Рудозем, Златоград и Лъки, „ГОРУБСО-МАДАН”АД, през последните няколко години е раздирано от стачки и недоволство на хората, от нередовно изплащане на заплати и лоши условия на труд, спиране на ел.захранването, поради не изплащане от собственика на изразходваната електроенергия и др.

Върхът на наглостта от страна на работодателя е че не раздава работно облекло, ботуши, лампи и самоспасители, а се налага работниците сами си закупуват работно облекло и ботуши със собствени средства. От мизерните заплати, които получават и то орязан на половина размер, миньорите си плащат и за лампи, резервни части за оборудването, и машините, с които работят.

На работниците, които са напуснали по чл.327 от КТ, не се изплащат полагащите им се заплати.

Хората са принудени да работят за 150 лева под земята и на практика  са лишени от нормален  достъп до здравеопазване, образование  и дори до нормални условия за живот и развитие. 

Правени са много проверки от Инспекцията по охрана на труда по сигнали за неспазване на трудовото законодателство, нередовното изплащане на заплати и осигуровки, но те не помагат и в момента се наблюдава тотален отлив на работници., пише още в отвореното писмо.

Държавните институции са предприемали само формални мерки в тази връзка и те не са дали никакъв резултат до момента.

Валентин Захариев не е в състояние да управлява предприятието, да осигури безопасността и здравето на работещите, да изплаща редовно заплати и осигуровки и всички задължения към държавата, категорични са от миньорския синдикат в града.

Те настояват  да се преразгледа изпълнението на  концесионния договор и да се предприемат действия за гарантиране интересите на държавата, работниците  и населението на Община Мадан, защото всички останали рудодобивни дружества нямат този проблем,  изплащат си заплатите, осигуровките  и стоят стабилно на пазара.

В момента този отрасъл  със сигурност може да се каже, че е печеливш, а „ГОРУБСО-МАДАН” АД е най-голямото работещо минно предприятие в Община Мадан и в Област Смолян. Икономиката на цялата община е блокирана в следствие на ниските /минимални/ заплати и тяхното нередовно изпращане. Подобно нещо е недопустимо за държава членка на Европейския съюз при условие, че предприятието работи и генерира значителен финансов ресурс.

Минният отрасъл е бъдещето за развитието на Община Мадан, а в същото време сегашният собственик Валентин Захариев е оставен безконтролно да се разпорежда с държавния ресурс, съдбите на хората  и бъдещето на Община Мадан, обясняват още в отвореното писмо.

В него се правят и други констатации, като „че до момента държавата е безсилна да се справи с подобни безотговорни хора като сегашният собственик на „ГОРУБСО-МАДАН” АД.

Многобройните проведени стачки, през изминалите години не доведоха до решаване на проблемите, напротив бяхме заплашвани със уволнения, самоотлъчки,  намалени бяха наполовина заплатите, като  в момента от тази половина се изплащат 60 %.   

Неадекватното управление на предприятието и неефективната експлоатация на подземните богатства в община Мадан докара семействата ни, а и цялото население до бедствена ситуация”, алармират още отчаяните миньори от Мадан и призовават правителството да вземе мерки за бърза   и адекватна намеса за изход от кризисната ситуация.

„Това, ако не е геноцид  какво е ?”, завършват во твореното писмо бедстващите подземни работници от Мадан.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини