Над 300 миньори излязоха на протест пред "Горубсо" – Мадан

Над 300 миньори излязоха на протест пред сградата на “Горубсо” – Мадан, заради неизплатени от месеци заплати.

В двата рудника на дружеството „Петровица” и „Крушев дол”, собственост на Валентин Захариев, са останали на смяна 42 работника, които са спомагателен персонал и работници  по водоотлива, без който галериите ще се наводнят.

Всички останали са на площада, за да заявят, че повече не могат да живеят без заплащане на труда им и тънат  в мизерия.

За месец май 2011г. подземните труженици не са получили около 40% от заработените възнаграждения. След това за миналата година са получили частично заплати за септември, октомври и ноември. От последния месец на миналата година до сега, хората не са получили нито стотинка.

Като причина за неизплатените суми, ръководството на фирмата изтъква погасяването на задълженията за електричество, вода и кредити.

Основен проблем бил и нереализираната продукция заради ОЦК- Кърджали, която също е собственост на Захариев.

Протестиращите ще искат да бъде отнета концесията на Валентин Захариев поради неизплащането на възнагражденията и неинвестирането в условия на труд за работниците.
КНСБ и регионалният съвет на Конфедерацията в Смолян настояват за среща на 14 март сутринта с областния управител на Смолян, кмета на Мадан, представители на колектива и собственика Валентин Захариев.
Втори ден продължава протестът на металурзите от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали заради неизплатени заплати, съобщава БНТ. Тази сутрин около 150 души отново се събраха пред административната сграда на завода и поискаха незабавно да им бъдат дадени заработените възнаграждения.

Всеки от металурзите очаква между 2 и 5 работни заплати, в подобна ситуация са и служители от администрацията, които имат да получават пари от миналия септември. Протестиращите обвиняват за неизплатените заплати мажоритарния собственик на комбината Валентин Захариев, който е и бивш стопанин на "Кремиковци". След продължилата близо час среща с изпълнителния директор на завода Славея Стоянова, беше решено на работниците да бъде дадена една заплата. Металурзите обаче продължават протеста, докато не им бъдат изплатени всички възнаграждения до януари включително. Те поискаха и среща във вторник с Валентин Захариев за бъдещето на комбината.


Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини