Швейцария стана №1 за гурбет. Преглед на националния печат

„24 часа": Марин пуснал предсрочно 49 на своя глава, сред тях и Дон Цеци

За 10 г. бившият вицепрезидент Ангел Марин на своя глава е подписал укази за помилване на 49 души въпреки мотивирания отказ на комисията по помилванията. Това става ясно от данните, предоставени на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация.

Едно от най-скандалните помилвания е на лидера на Евророма и дългогодишен съюзник на БСП Цветелин Кънчев. В края на 2005 г. Марин помилва Дон Цеци, изтърпяващ присъда за изнудване, въпреки че комисията за помилванията е заявила: "Всички членове единодушно отказват помилване, като се позовават на очакване за негативна обществена реакция, неотносимост на доводите за добро поведение след приложението на предсрочното освобождаване, несъгласие, че помилването ще бъде израз на етническо равноправие...".

„24 часа": НЦИОМ: Бойко Борисов е най-одобряваният политик

Премиерът Бойко Борисов е най-подкрепяният политик за февруари 2012. Неговата работата е одобрявана от 51% от българите. Това сочат данни от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Проучването е проведено в периода 3 -15 февруари 2012 г. сред 1000 пълнолетни българи от цялата страна.

Теренната работа на екипа на НЦИОМ по настоящото изследване съвпадна с бедственото положение в страната, породено от минусовите температури, снеговалежите и последвалите наводнения. Онези от политиците, които отидоха сред хората и се ангажираха с проблемите им, успяха да минимизират негативните нагласи към работата си.

„Труд": Чакайте честитки за по-високи данъци

Кампанията за плащането на данък сгради и такса смет започва на 1 март и хиляди българи ще бъдат изненадани, щом видят известията с новите си задължения.

Такса смет за 2012 г. в Кърджалисе увеличи и хората ще плащат вече не 1,1 промила, както беше в предходната година, а 1,5 върху данъчната оценка на недвижимия имот. Физическите лица ще се харчат за нежилищните имоти с 6 промила, вместо с 4,5, както беше досега. Налогът за юридическите лица запази размера си от 10 промила.

„Труд": 240 елитни имота на тезгяха

До дни Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ще открие процедура за избор на оценител за "Агенция дипломатически имоти в страната" (АДИС - бившето БОДК). Консултантът ще трябва да подготви правен анализ и информационен меморандум. Това обяви изпълнителният директор на ведомството Емил Караниколов пред "Труд".

Последната оценка на недвижимостите е отпреди 10 години, когато стойността на активите бе 80 млн. лева. След това бяха извадени задграничните имоти на АДИС, които сега са актив на Министерството на външните работи. Но пък цената на жилищата в България поскъпна рязко в периода 2002-2007 г. Затова новата оценка за посланическите мезонети едва ли ще е много по-ниска от предишната.

„Стандарт": Бащи искат да са бавачки

Все повече българи избират да дундуркат бебетата си, докато жените им работят. Само през 2011 г. 301 татковци са излезли в майчинство вместо половинките си, сочи статистиката на НОИ. За последните три години бавачките в панталони са скочили с 30 на сто.

Причината не е, че нашенецът все по-често минава под чехъл или по-трудно си намира препитание, твърдят експерти. Целта е в семейството да влиза по-голяма финансова помощ. Според статистиката мъжете са с по-високи заплати и докато са в майчинство, взимат 90 на сто от възнагражденията си.

Според психолози друг плюс на бащите е, че са по-спокойни и по-добре се справят с отглеждането на малчуганите. В същото време расте и броят на мъжете, които остават вкъщи да гледат хлапетата и след навършването им на годинка.

В майчински отпуск за гледане на дете от 1 до 2 г. през м.г. са били 1113 татковци срещу 831 през 2009 г.

„Стандарт": Швейцария стана №1 за гурбет

Швейцария се оказа новата Испания за българските гурбетчии. Заради кризата и високата безработица в топлата страна все повече нашенци стягат куфарите и заминават за страната на часовниците. Най-често страната сменят нашенците, които работят в сферата на туризма, семейните услуги и строителството. "В Швейцария за туроператор плащат като в Испания, но там работа има, а в Мадрид - не", обясни 28-годишната Радостина Иванова, която от 7 години живее в испанската столица. "В Швейцария отскоро работи щаб или по-точно корпус за бързо реагиране за закъсали българи, най-вече в Испания, Гърция, Кипър и Италия", разказа пък хотелиерката Светлана Георгиева, която е родом от Пазарджик. Жената вече успяла да си пробие път с помощта на албански туроператори и укрепила позициите си в Санкт Гален.

„Монитор": Сергиите минаха на бързи кредити

Хората все по-често финансират малкия си семеен бизнес с бързи кредити. Свежи пари така си набавят квартални магазинчета, бакалии, сергии и всякакви малки търговски обекти, в които се продават бързооборотни стоки. Това показа проверка на „Монитор" сред фирмите, които отпускат лесни заеми.

„Монитор": Две еднакви хапчета на различни цени

Едно и също лекарство на "Софарма" се продава у нас с две различни цени, показа ново разследване на ТВ7. Става дума за аналгин и аналгин хин, които са с различни опаковки и различни цени, но с еднаква активна съставка - метамизол.

„Монитор": Лед мачка кораби като детски играчки

Ледът по Дунав край Силистра се пропука и намачка като детски играчки понтоните на пътническото пристанище и бедстващите кораби. Стихията отнесе на километър надолу по течението патрулен катер на Гранична полиция и туристически кораб и цяло чудо е, че сред екипажите няма жертви.

„Сега": Кредитите пак започнаха да поскъпват

За българина става все по-неизгодно както да тегли заем, така и да спестява. Лихвите по кредитите се вдигат рязко, а по депозитите падат, показва статистиката на БНБ за януари.

В сравнение с миналия януари през първия месец на годината рязко са поскъпнали фирмените заеми. Лихвите по левовите кредити до 1 млн. евро са се повишили средно с почти цял процент до 9.49%. Още повече са поскъпнали големите заеми за бизнеса (над 1 млн. евро) - с 2.44%

„Дума": Почернени родители искат оставката на прокурор

Родители на убити и пострадали при катастрофи деца искат оставката на зам. главния прокурор Валери Първанов. Повод за това е скандалното му изказване в национален ефир, че сключването на споразумения с виновни за убийствата по пътищата се прави, защото затворите са пълни. По думите на магистрата това било държавна политика. Отново в ефир Първанов, подсмихвайки се, заяви "ами, то деца си умират по най-различни причини".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини