Потоп 2! Седемнадесет села са под вода

Потоп заля Пловдивско отново и провокира съставянето на нов национален кризисен щаб.

Потопът удави реколтата на хиляди декари обработваема земя в Първомайска и Садовска община.

Топенето на снега наводни седемнадесет села и отнесе два моста в село Чешнигирово в Пловдивска. Водната вълна е била висока 50 сантиметра и нанесла щети над 90 къщи, съобщават от Националния кризисен щаб. Най-страшно било положението в садовските и първомайските села, където водата разрушила улиците и разнесла труповете на десетки животни.

Общо над 50 къщи в Първомай и девет села в общината се оказаха под вода, заради препълването на малките язовири, което беше предхождано от снеготопенето и високи температури.

„Тази година снегът в полските райони на Асеновград и Садово бе на 400% над нормалното. С вдигането на температурите и топенето на снега нивото на реките се повишава. В района на Садово, Богданица и Чешнигирово се събират по няколко реки, които са с голям водосбор. Нивото им се вдига и можеше да стане голяма беля”, заместникът на асеновградския кмет Манол Генов.

В Хасковска област язовирите са под непрекъснато наблюдение, заради опасността от нова трагедия. Кметовете на селата са инструктирани как да евакуират населението.

Друг сериозен риск представлява тръгналите от река Янтра вълна и ледоход в посока Дунав. Ледоходът, който преминава през област Велико Търново, се образувал по р. Дряновска и р. Белица в района на Килифарево и Дебелец. Трите големи язовира – „Йовковци”, „Александър Стамболийски” и „Ястребино” във Великотърновско няма се изпускат няколко дни, а тяхната водата ще бъде оставена да се изтича по естествен път, за да не повиши нивото на реките, в които междувременно се оттичат други малки водоеми и планински реки.

Източник: razkritia.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини