Няма нито една река в Смолянско с чисто корито

Всички речни корита в различна степен са обрасли с дървета и храсти и трябвада се изчистят както бреговете, така и дърветата в саммите реки.

Това са част от констатациите на проверката, извършена със заповед на областния управител на Смолян инж. Стефан Стайков.

В междуведомствената комиссия, обходила обектите във всички общини са участвали представители на противопожарните служби, Басейнова дирекция, РИОСВ, Регионалната дирекция на горите, както и хора от общинските администрации и независими експерти.

Специалистите са направили оглед на реките извън границите на урбанизираните териториии.

Речните легла са пълни със строителни и битови отпадъци от нерегламентирани сметища, пълно е с незаконни постройки, огради и складирани дървени и други материали.

Освен премахването им, експертите смятат, че трябва да се вземат мерки и за опазване бреговете от ерозия, както и  укрепване и защита на крайбрежните имоти;

В речните корита са отложени наноси в критични точки- пътнотранспортни съоръжения - мостове и водостоци, естествени и изкуствени прагове, устиета и вливания на потоци и дерета и др., които следва да се пробутат към бреговете на реките, без да се изземват инертни материали.

Сред най-опасните и компрометирани технически съоръжения са:

-       Мост на км 79+660 на път III-197 Тешел- Грохотно;

-       Подпорна стена от км. 78+299 до км. 78+389 на път III-197 Тешел- Грохотно, където е необходимо цялостно възстановяване на стената, с дължина 90 метра;

-       Подпорна стена от км. 9+057 до км. 9+097 на път III-864 Пампорово-Стойките, където е необходимо цялостно възстановяване на стената, с дължина 40 метра.

Същите три обекта са заявени от ОПУ- Смолян да бъдат включени в аварийната програма на АПИ като приоритетни.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини