Горивата нямат спирачки. Още 20-25 стотинки отгоре до месец!

Ако продължи кризата с Иран, най-вероятно ще има ново увеличение на бензина и дизела, минимум с 20-25 стотинки на колонката, и това може би ще стане още другия месец.

Това е прогнозата, която дадоха пред бТВ икономистът и финансист Кольо Парамов и икономистът от института "Отворено общество" Георги Ангелов. Според Кольо Парамов България се намира на първото стъпало на стагфлация, т.е. пълна блокираност от кризата и повишаване на инфлацията (думата стагфлация идва от "стагнация" + "инфлация" - бел. ред). Общата икономическа ситуация е много тежка и трябва да се търсят решения, заяви Кольо Парамов. Трябва да има сериозни поредица от мерки от страна на правителството, добави той.

Георги Ангелов от своя страна заяви, че в САЩ почти няма акциз върху горивата, в САЩ няма и ДДС върху горивата. Докато в Европейския съюз има приет един и същ минимален акциз за всички. Това е прието още преди 8 години, когато не е имало бедни страни в ЕС. Тогава ние не сме били в ЕС. Проблемът е в доходите, според икономиста Георги Ангелов. Основният въпрос е свързан с реформи за работни места и инвестициите. Имаме вече 2 години поскъпване на петрола. В тези две години Швеция, Германия, Естония се справят добре, защото техните икономики разкриват работни места, посочи Ангелов. В Естония има 100 000 нови работни места, а България е загубила хиляди работни места.

Ценообразуването е свързано с добиването на петрол, каза Кольо Парамов. Отпада петролът на Иран за Франция и Англия, всичко това влияе, подчерта Парамов. Изкуствено досега държаха петрола с 9 долара по-малко, а сега ще го напомпат. Според него и изборите в Русия са свързани с бъдещите цени на петрола. Свършват изборите в Русия, очаква се Путин да се наложи, той ще наложи друга схема, е мнението на Кольо Парамов.

Проблемът не е да предизвикваме някаква паника, но ситуацията в страната не е блестяща. Той изрази надежда да не се стигне до война с Иран. За момента САЩ са категорично против война, каза икономистът. Не е сигурно дали ще има война в Иран, но ние не знаем дали Иран и Израел са против война, посочи от своя страна Георги Ангелов.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини