7 годишно момче потрошено от предизборни табла в класна стая в Рудозем

7 годищно момче от Рудозем е премазано от дървена конструкция, останала в класната стая още от изборите за президент и местна власт през октомври миналата година.

Детето е ученик в първи клас на СОУ „Св.св. Кирил и Методий” в миньорския град и по спешност е транспортирано в смолянската болница със счупен таз.

Инцидентът е станал в сряда до обяд, по време на едно от междучасита, докато децата се гонели в класната стая. В разгара на играта някое от децата е закачило и бутнало талашитената конструкция, която паднала и затиснала едно от момчетата в областта на кръста.

„Всичко, което се случва на територията на училището, както  и контрола за това е на директора”, коментира шевът на Регионалния инспекторат по образованието в Смолян Иван Муцевски.

В случая с пострадалия първокласник обаче, шефката на школото Данка Чакърова не е подала сигнал в Регионалния инспекторат по образованието в Смолян, какъвто е длъжна да направи в рамките на 2-3 часа след инцидента по телефона, а по-късно да се напише и доклад, коментира Муцевски.

Той е разпоредил проверка не нещастния случай, а  според него мълчанието на директорката от цял един ден е бил опит да се прикрие злополуката.

„Аз се ужасявам само от мисълта за това. За мен оттук още има нарушение, че не са взети мерки за обезопасяването на класната стая”., коментира директорът на Регионалния инспекторат и изрази недоумение защо повече от 3 месеца и половина след изборите съоръженията не са демонтирани и отстранени. „Утре/ петък/ изпращам проверка, за да се констатира истината. Винаги, когато се касае за живота на децата, няма място за компромиси".

На въпрос чия е отговорността тези модули да бъдат прибрани в съответния срок, Муцевски отговори: „В училището отговорността е на директора. А също и на общината".
"Що за немарливост. Преди 3 години с цел да вземат едни пари, обединиха началното училище, което си беше самостоятелно и се полагаха грижи за децата, със средното и се получи едно училище с 800 ученика, където не могат да огледат децата и да се грижат за тях", възмутен бе началникът на РИО-Смолян.

„За трагичния случай с първокласника в рудоземското училище разбрах от зам.-кмета на общината в четвъртък по обяд”, заяви кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

Снимка:Рудозем днес

Той поясни, че действително ангажимент на общината е да отстрани всички конструкции и съоръжения за провеждането на изборите, за което пряко отговаря секретарят на общинската администрация.

„ Три дни след провеждането на изборите в Рудозем, секретарят на общината Кръстьо Чипев, който изпълнява тази длъжност от 2004г., подаде молба за ползване на стари и натрупани през годините отпуски, които са за повече от 6 месеца”, обясни още кметът.

Той също е разпоредил незабавна проверка, но поясни, че основната й цел ще бъде да се ревизира състоянието на класните стаи във всички училища на територията на общината.

„Целта на проверката ще бъде не толкова да се търси - кой крив  и кой прав - а да се види дали има още опасни съоръжения, „забравени” в класните стаи от изборните дни”, каза още Пехливанов.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини