Румънски деца изненадаха български приятели с възстановка на наши обичаи

Учител и Директор от ОУ “Гео Милев” в село Грохотно, община Девин, посетиха столицата на Румъния Букурещ, за да гостуват на партньорското училище Scoala nr.3 “ Nicolae Titulescu”. Целта на пътуването в най-студената част от зимата беше осъществяването на поредната трансгранична мобилност по Проект “ My Folks of Folks File “.

Въпреки жестокия студ и зимна криза, Букурещ ги посрещна много гостоприемно, топло и от душа - с погача и мед, споделиха българските гости.

Те предприеха „студеното” пътуване, за да продължат работата по международния проект “Споделяне и обмен на фолклорни  традиции, обичаи и музикални инструменти”, в който участват няколко европейски страни.

За целите на проекта, всяко от партньорските

 училища от България-Турция-Чехия-Латвия-Румъния, трябваше да представи на CD,

Flashplayer или брошура основните традиции и обичаи на своята страна.

Училището в с.Грохотно показа традициите и обичаите, както и на народните музикални инструменти на Родопите и България.

Всички партньори получиха като подарък и по една предварително подготвена цветна брошура на английски език, изготвена от възпитаниците и преподавателите в ОУ  "Гео Милев" в девинското село.

В столицата Букурещ домакините направиха специална изложба с всички  ръчно израб

отени народни изделия, които получиха като подарък от другите училища по проекта.

Гостите посетиха и разгледаха учебната сграда на домакините, както и спортния комплекс от просторен плувен басейн  и салон към него. Успяха да наблюдават и учебните часове, както и да разговарят с румънските деца.

В специалната театрална румънските деца

изнесоха богата програма и концерт, с които изненадаха всички.

Те бяха разучили народните танци на 4-те приятелски страни, с които си сътрудничат по проекта.

За да се обогати представата за румънския фолклор, бит и традиции, по покана на домакините специално  се включи и уникален оркестър за традиционни фолклорни песни и музика, който е изключително популярен в Румъния. Виртуозите съпровождаха фолклорните песни на учениците, които изнесоха представлението в Културният дом на Букурещ.

В часовете по извънкласно обучение децата от северната ни съседка бяха подготвили специално за гостите от България народните обичаи – Коледа и Сурвакари, които представиха в сградата на Музея на селото.

Като водещи на представлението се изявиха координаторът на Проекта от румънска страна – prof.Aure Beruska и учителката по английски език и театрална актриса – Ms. Monika Popa.

Тридневната среща  завърши със “Социална вечер”,  на която самите участници показваха на живо техните традиционни хора, народни танци, и всичко свързано с фолклора на родината им.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини