Закараха провизии в блокираното от 3 дни село Мугла

Трети ден е затворен пътя Смолян- Мугла след Затворническо общежитие.

Причината е авария във верижната машина Т-130, чиято счупена част е подменена  и работата продължи заедно с верижна техника на Областна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване на населението”. 700 килограма брашно и провизии пътуват с високопроходима техника към село Мугла.

Високопроходими джипове на немската фондация „Наша родопска мрежа” транспортират 700 килограма брашно и провизии към смолянското селото. Три джипа са оборудвани със специални зимни гуми и системи против боксуване. Единият джип е снабден и с гребло.

Брашното и провизиите са за селската фурна, която ще пече хляб за жителите на високопланинското село. Провизиите са предвидени за хора в по-тежко положение. Същевременно екипи на Областния дирекция „Пожарна безопасност и защита” продължават пробиването на шосето.

Дори караулката пред смолянското общежитие за затворници потъна под снега.

Към 14.00 часа пътят е пробит до връх Новак, където преспите достигат 3м. заради снегонавявания.

Според спасителите, до утре сутрин машините ще са в селото, тъй като остават 8км.

В района на Затворническото общежитие, до което пътят е проходим е съсредоточена техника, която осигурява логистична подкрепа на машините, чистещи трасето. В акцията участва и моторна шейна. „Титан” предоставя гориво за техниката с периодични доставки.

В късния следобед още една верижна машина Т-130 започна разширяване и чистене на пътя от към Смолян.

 Пътят към село Турян е почистен и проходим, но остава затворен този за село Пещера.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини