В Смолян представят книгата "Нашите в Гърция" и изложба от 60 фотографии

Изложбата от 60 фотоса съдържа уникални кадри за живота в Южна Гърция през погледа на авторката

Книгата „Нашите в Гърция” на журналиста Таня Мангалакова ще бъде представена на 6 февруари в залата на Държавен архив в Смолян от 16 часа.

Документалната творба отразява пътешествие в Южните Родопи и е пътуване в една друга Гърция, различна от популярните туристически маршрути. Това са места, където българският турист няма нужда от преводач, защото местните говорят старинен български диалект. 

Книгата е писана между Гърция и България, и се основава на пътни бележки, интервюта и срещи на авторката - журналист Таня Мангалакова по време на пет експедиции в Западна Тракия в периода  2010г. - 2011г.

Тя разказва как родопчани от двете страни на българо-гръцката граница се преоткриват след края на “Студената война” и падането на комунизма през 1989.

Материалите в книгата са събрани благодарение на проекта „Съседна България”, част от който е „Нашите в Гърция. Сред помаците в Западна Тракия”.

Проектът включва и пътуваща фото изложба от 60 авторски фотографии.

Организатор и домакин на представянето са Клуб „Приятели на Регионалния исторически музей Стою Шишков” , съвместно с Държавен архив в Смолян.

Таня Мангалакова е автор на „Нашенци в Косово и Албания”, документална книга за гораните – издадена през 2008г. и „Нашенци в Македония”, документална книга за торбешите в Македония и българоезичните общности в Гърция и Албания от 2010г.

Таня Мангалакова работи като кореспондент на италианската медия “Osservatorio sui Balcani e Caucaso” за България.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини