Студът спря грипа в Смолянско

В началото на седмицата случаите на грип и остри респираторни заболявания стигнаха епидемичните стойности, което наложи заседание на Регионалния щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания. Тогава специалистите обявиха, че ще наблюдават ситуацията и до дни ще решат дали има достатъчно други обстоятелства, за да се обяви епидемия.

През настоящата седмица броят на случаите намалява,най-вероятно заради ниските температури, които ограничиха разпространението на инфекцията.

Мнението на специалистите от доболничната помощ, МБАЛ ”Братан Шукеров” и ЦСМП е, че няма картина на епидемия. Клиничните случаи са обикновено леки и средно тежки, със симптоматика на грип и се повлияват от антивирусни препарати.

Не са регистрирани усложнения до момента.

От взетите от РЗИ – Смолян проби от пациенти с грипоподобни оплаквания,

в 90 % е изолиран грипен щам серотип „Пърт”, който беше очакван и е включен в тазгодишната противогрипна ваксина.

Регионалният щаб за борба с остри респираторни заболявания и грип ще продължи да следи ситуацията и при необходимост ще излезе с решение.

Препоръчва се на гражданите да избягват контакт с болни, да се пазят от простуди и да приемат общоукрепващи средства. При първи симптоми на грип  трябва да се търси личния лекар.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини