Специалистите: при измръзнете - разтривайте със спирт, а не със сняг

Заради сибирските студове от Областното управление на противопожарната служба в Смолян призовават гражданите да спазват правилата и дават съвети как да действат.

Заледяването може да настъпи денем или нощем обикновено през зимата, а в нашата област и през пролетта и есента. Явлението често става причина за нещастни случаи, дори за човешки жертви.

Освен да следите метеорологичния бюлетин и да избягвате движението по поледиците, трябва да имате обувки с грайфер или  да са снабдени със специални „котки”.

Не се препоръчва ръцете да се държат в джобовете, това пречи на баланса на тялото.

  Избягвайте движението поединично и не преминавайте  под стрехи, улуци, водосточни тръби и други конструкции с образувани висулки – съществува опасност от откъртването им, особено при покачването на температурите над 00С;

  Обезопасете местата и районите, където има опасност от падане на ледените висулки. Препоръчва се обрушване на ледените висулки или ограждане на мястото под него.

Избягвайте преминаването под и в близост до обледени далекопроводи извън населените места и въздушните електропроводи в селищата, съществува опасност от нещастни случаи, съветват отще от службата.

Окажете помощ на получилите навяхвания, изкълчвания или счупване на кости и се погрижете за извозването им, като се използват шейни и други подръчни средства.

           Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. В никакъв случай не ги разтривайте със сняг тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата.

Препоръчително е обработването с пясък и сол тротоарите, спирките, входовете на сградите и други места, където преминават множество хора.

           При нужда незабавно позвънете на ТЕЛ. 112 !

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини