Жените и децата от бедстващата група туристи си тръгнаха

Жените и децата, както и диабетно болният от групата туристи от Любимец, област Хасково, заклещена от снежните преспи в местността "Хайдушки поляни", вече се извъзват към Смолян, съобщи шефът на Областната служба по противопожарна охрана комисар Шотаров. Мъжете обаче остават да чакат отварянето на пътя, за да приберат личните си автомобили.

След двудневни увещания от страна на полиция, Гражданска защита и пожарната, част от блокираните туристи се склонили да бъдат извозени до Смолян.

Пътят още не е пробит, два трактора работят, но се очаква влошаване на времето, нови снегове и ситуацията е непредвидима.

Затова спасителните екипи са стигнали с ратрак до хижите във вилното селище, за да свалят туристите до Лъки, от където ще бъдат извозени до Смолян. Община Смолян е осигурила превоз на жените и децата до Любимец, като поема и разноските по транспорта.

Във вилното селище "Четири сезона" обаче остават мъжете от голямата компания, които са отказали да си тръгнат без колите. Те също са били умолявани да слезнат в града, заради прогнозите за нови снегове, но категорично са отказали.

Все още не е ясно колко души остават в планината на близо 2 хиляди метра надморска височина, за да чакат пробиването на двуметровите преспи на пътя.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини