Туристи в снежен капан на 2 хил.метра в местността Хайдушки поляни

През зимата местността Хайдушки поляни е живописна, но сурова и високо рискова за туризъм

Група между 20 и 25 туристи, сред които и осем деца и един диабетик, са попаднали в снежна клопка  в хижа "Четири сезона" в местността Хайдушки поляни в района на смолянското село Момчиловци. Те пристигнали на 21 януари, но след обилния снеговалеж в събота, черният път до хижата, намираща се на близо 2 хил.метра надморска височина, се оказал затрупан от снежните преспи.

В неделя-22 януари в 15,53 часа един от хората в хижата е подал сигнал на тел. 112, че пътят не е разчистен и не могат да си тръгнат.

От полицията се свързали с хората в хижата и им предложили да бъдат извозени със специални високопроходими автомобили. Обяснили им, че технически не е възможно пътят да бъде разчистен поради много лошите атмосферни условия на тази височина в планината, както и заради липсата на нормална пътна инфраструктура.

 Туристите обаче отказали и държали на всяка цена да си тръгнат със своите коли, обясни директорът на смолянската полиция комисар Кирил Хаджихристев.

И неделя и понеделник специализирана техника работи за отварянето на пътя, но по думите на тракториста, това може да отнеме и два дни, като се очаква ново влошаване на времето.

В понеделник до обяд на групата в хижата отново е било предложено да бъдат извозени, но последвал  нов отказ, обясни шефът на местната полиция.

“Многократно сме им предлагали през тези дни да ги транспортираме с наши високопроходими автомобили и шейни, но те отказват, защото искат да си тръгнат със собствените автомобили”, потвърди и шефът на Областната служба за противопожарна безопасност  комисар Красимир Шотаров.

Пътноподдържащата фирма работи непрекъснато за разчистване на пътя, но участъкът е труден, защо е горски път, обясни Шотаров и допълни, че от централния път край село Момчиловци до хижата има почти 15км.

Един от участъците от около 2-3 км, е много труден и тежък, защото снегонавяванията и преспите  достигат 2-3 метра.

На мястото има екип на Гражданска защита, който е предложил на хората в хижата да ги снабдят с необходимите медикаменти и продукти.

"Храната ни свършва, всички запаси свършват. Тук има и човек с диабет, който няма инсулин. Звъним непрекъснато на тел. 112, оттам ни препращат към почистващата фирма", твърдят пък притеснените хора в хижата.
”Непрекъснато ни прехвърлят към Гражданска защита, казват ни да се обърнем на друго място, отвсякъде ни прехвърлят само, разказала пред БНР Елена Бояджиева, която е част от блокираната група туристи..

Тя твърди още, че над 20 пъти са се обаждали на тел. 112 от 21 януари насам. Затрупаният път е 5-километров, а проблемната отсечка е от 200 метра, разказала още Бояджиева.
Според нея ставало  въпрос за отсечка, която не е почиствана от петък, когато хората за последно видели трактори да разчистват снега.

„Туристите не са бедстващи, защото в хижата има храна, ток и вода. Работата по разчистване на пътя продължава, но към момента не може да се каже кога ще стане това", каза още комисар Хаджихристев. Той обясни, че заради ураганния вятър в неделя, тракторите успявали да разчистят 50-60м., които отново били затрупвани от двуметрови преспи и пътят не можел да се пробие. Днес продължава работата по разбиване на преспите с тежки верижни машини и техника на ГЗ, има готовност да се доставят храна и медикаменти на хората в хижата.

Комисар Хаджихристев добави още, че туристите били предупредени от човека, ангажиран със снегопочистването, че може да изпаднат в подобна ситуация, но те не взели под внимание думите му, а пътят не е републиканска пътна мрежа и за почистването му плаща общината.

„Туристите не са бедстващи, предложили са им да ги докарат до града, но те отказали потвърди и кметът на Смолян Николай Мелемов.

Две машини разчистват пътя, както и „Гражданска защита” е там. Ще направим всичко възможно по-бързо да ги измъкнем”, допълни Мелемов.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини