Заради снежното бедствие почти 1/3 от фирмите в Смолянско не успяха да се включат в онлайн анкета

Регионалното статистическо бюро в Смолян провежда ежемесечно наблюдения на бизнес климата, като от тази година информация се попълва от бизнес ръководителите в интернет в онлайн режим. Това е поредната стъпка към улесняване на бизнеса при подаване на статистически данни.

77% от поканените мениджъри на фирми в промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите оцениха настоящата и бъдещата икономическа ситуация като попълниха традиционната бизнес анкета за месец януари 2012 год. в интернет.

Процентът им е по-висок от средния за страната с 4 пункта, за разлика от Преброяване 2011, където процентът на преброилите се по електронен път в Смолянска област беше 30 при 41% за страната.

 В икономическа дейност Преработваща промишленост попълнилите анкетите онлайн са 83.3% от фирмите, в икономическа дейност Услуги - 80.0%, в Строителство - 75% и в Търговията на дребно - 69.6%.

Останалите 23% от фирмите представиха Анкетната карта в Териториалното статистическо бюро, като причина за това е и липсата на интернет поради лошото време в периода на проучването.

Защита на индивидуалните данни, автоматична проверка на коректността на данните и пестенето на време са основните преимущества на онлайн-системата. Анкетата се попълва само за няколко минути.

През настоящата година предстои двадесет изследвания (месечни и тримесечни) на НСИ да бъдат провеждани онлайн.

На 15 януари стартира новата Информационна система „Краткосрочна бизнес статистика” за онлайн събиране, въвеждане и обработка на данните от изследванията с месечна и тримесечна периодичност. В момента е активна подсистемата „Цени на производител в промишлеността”. Предстои поетапно внедряване на следните подсистеми:

  • Продажби в промишлеността, строителството, търговията и услугите;
  • Производство и продажби на вътрешния пазар на основни промишлени продукти;
  • Разходи за придобиване на Дълготрайни материални активи;
  • Отчет за разрешеното и започнато строителство на сгради;
  • Наети лица, отработено време и средства за работна заплата;
  • Дейност на нефинансовите предприятия.

Партньорство с бизнеса и предоставянето на електронни услуги за българските фирми, както и редица улеснения при подаването на данни чрез интернет ще бъде основен акцент в работата на НСИ през 2012 год.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини