Заради ЕВН обявиха бедствено положение и в община Смолян

Безотговорност при снегопочистването,  както и откровени заблуди от страна на енергодружеството ЕВН,

че са способни да се справят с бедствието и да отстранят авариите, са само част от причините за хаоса, който наложи да се обяви бедствено положение в Смолян в понеделник вечерта, и то далеч след спиране на обилните снеговалежи.

Кметът Николай Мелемов на пресконференция днес упрекна електроразпределителната фирма ЕВН, че много късно е признала неспособност  да се справи и е потърсила помощ едва когато ситуацията е била извън контрол заради стотиците падащи дървета, които късали далекопроводите.

След среща с представители на Горските стопанства обаче кметът допълва, че и те не са взели превантивни мерки, за отстраняване на потенциално опасните дървета още наесен.


Обявихме бедственото положение в Смолян заради липсата на елекрозахранване в продължение на три дни. Не го обявихме по-рано, тъй като от ЕВН ни уверяваха, че ще се справят с положението”.

Това каза още кметът на общината Николай Мелемов и коментира, че с въвеждането на този статут на „бедстваща община” се включват всички възможни държавни институции- полиция, пожарна, военни. Пълноценното им ползване при такиа ситуации става именно с обявяването на такава кризисна ситуация, обясни градоначалникът и не скри, че от енергодружеството са ги подвели.

Към момента, след вече пет дни без ток пр

одължават да са 10-те села Стойките,

Стикъл, Широа лъка, Гела,

Чоманово, Бориково, Черешките, Сивино, Рака, Влахово и махалите Гоздевица и Бърдо.

В местността Хайдушки поляни има блокирани 16 души туристи, които чакат да бъде пробит път в двуметровите преспи на високопланинския терен. Хората обаче не са бедстващи-имат всичко необходимо, за да дочакат спасителните екипи, обобщи кметът на Смолян.

В понеделник вечерта в Мугла е възстановено електрозахранването и помпите за вода, захранващи и курорта Пампорово, вече работят.

Затова усилията на аварийните екипи са били насочени към село Мугла- да пробият път, да пуснат тока и да заработят помпитеза вода.

„Защото докато траеше бедствието туроператорите се

 се обаждаха да водят групите от Пампорово на Боровец”, каза още Мелемов.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини