Областният управител на Смолян: Трябва да бъдат глобени фирмите по снегопочистването

Областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков иска да се наложат санкции на фирмите, които допуснаха да се затворят пътища в областта. Това стана ясно на среща днес в областна администрация, на която се обсъди зимната обстановка в Смолянска област.

На срещата присъстваха директорите на ОД на МВР – Смолян и ПБЗН – Смолян, комисарите Кирил Хаджихристев, Красимир Шотаров, директорът на ВиК - Смолян инж. Атанас Атанасов, представители на ЕВН, на ОПУ, на пътноподдържащите региона фирми и кметове на общини.

Областният управител отправи остра критика към фирмата, която допусна проходите Превала и Пампорово, които са републиканска пътна мрежа, да бъдат затворени заради недобре свършена работа и поставяне на община Смолян в критично състояние. Инж. Стайков подчерта, че и фирма „Титан Клинър” не изпълнява както трябва задълженията си - в града са изчистени главните улици, но има второстепенни улици, които изобщо не са почистени. По думите му фирмата не можа сама да се справи с отварянето на пътя за село Мугла, заради липса на подходяща техника, каквато обаче по-късно е доставена от Кърджали и благодарение на намесата на пожарната и полицията, пътят бе отворен, а на хората от селото са доставени лекарства и продукти от първа необходимост.
Областният управител благодари на военнослужещи от 101-ви алпийски батальон, които със специализиран ротор и друга военна техника, се включиха в разчистването на проходите Превала и Пампорово.

Сериозен проблем в областта е липсата на електроснабдяването на доста населени места в областта. Заради липсата на ток вече четири дни ден не работят помпите в село Мугла, които изпращат вода към Пампорово. Директорът на ВиК –Смолян инж. Атанас Атанасов заяви, че ако проблемите с електрозахранването продължат Пампорово ще остане без вода.

В доспатското село Бръщен също няма ток от четири дни и помпите за вода не работят. На срещата стана ясно още, че остава бедствено положението в община Чепеларе и утре за децата от селата Павелско и Забърдо ще е неучебен ден, поради липса на ток.

Кметът на община Чепеларе Тодор Бозуков заяви, че в 18 ч. тази вечер ще има заседание на кризисния щаб.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини