Безработен ром от Смолян грабна разпятието на Богоявление

Безработен ром с две деца се оказа късметлията, който на Богоявление хвана кръста в Смолян.

25-годишният Николай Рашков беше един от шестима смелчаци, които се хвърлиха във вира на река Черна край Спортната зала. Дали заради силния дъжд, който вали в Смолян, тази година юначагите за ритуала не бяха много.

Николай разби „монопола” на  граничния полицай Никола Узунов, който 6 години поред беше щастливецът в надпреварата. Миналата година пък разпятието хвана Ангел Стоев, който работи в смолянската пожарна.

Рашков е опитвал късмета си вече 4 години но без успех, но на днешния празник Богоявление успя да се сдобие със заветното разпятие, което според вярванията носи здраве и късмет. Това си пожела и Николай за себе си и семейството.

По традиция Христовото разпятие беше хвърлено в студените води на реката от Негово високопреподобие архимандрит Висарион, архиерейски наместник на Смолянска околия.

Преди това той отслужи  Света Божествена литургия в храм „Св. Висарион Смоленски” и освети Бойното знаме на 101-ви алпийски батальон, Знамето на Трети охранителен взвод, участвал в мисия в Афганистан, и Знамето на 21 пехотен Средногорски полк – освободител на Родопите по време на Балканската война – 1912 г. пред храм „Св. Висарион Смоленски”.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини