Намалиха данъците за сгради и коли, както и таксите за смет

На последното за тази година заседание на Общинския съвет в Смолян днес, бяха гласувани обещаните преди изборите намаления на такса битови отпадъци, както и вноските за местни данъци и такси на сгради и автомобили.

Кметът Николай Мелемов обясни, че това се прави с цел да се подобри бизнес средата както и да се облекчи данъчната тежест за населението на община Смолян.

Другият целен ефект от намалението, ще бъде повишаване на събираемостта на местните данъци и такси.

Таксата смет за физически и юридически лица вече е 2,5 промила, вместо досегашните 3.

Така за жилище от 100 кв. м в Смолян, при данъчната оценка от 10 000 лв., ще се плаща такса от 250 лв. от 1 януари 2012 година. За сравнение  до сега таксата за същото жилище е била 300 лв.

Най-висока ще бъде таксата за смет за курорта Пампорово - 3,5 промила, а за курортните ядра “Смолянски езера” и “Райковски ливади”, тя ще е 3 промила.
На половина беше намалена и таксата за ползване на контейнери тип “Бобър” в не жилищни имоти и вместо дължимите до сега  2000 лв. за контейнер, таксата ще бъде 1000 лв., а за контейнер от 4 куб. м. тя падна на 3500лв., като първоначално е било предвидено да е 7000 лв.

Данък сгради за всички населени места в община Смолян ще бъде 1,7 промила за физически и 1,9 промила за юридически лица, при досегашни два промила.

Този данък обаче се увеличава за сградите в Пампорово с половин промил, като от 2 става 2,5 промила. Намаление има и върху данъка за моторните превозни средства.

Облекчението за тези налози е между 15% и 40 %, в зависимост от мощността на превозното средство.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини