Ансамбъл "Родопа" спасен- държавата ще дава пари

Премиерът Бойко Борисов: Ансамбъл "Родопа" ще бъде финансиран от държавата и няма да бъде закрит

Фолклорната оркестрова визитка на Смолян- Ансамбъл "Родопа"  ще бъде финансиран от правителството и няма да бъде закрит.

Това обяви премиерът Бойко Борисов, който на 21 декември даде началото на социалната инициатива „Приеми дете, създай бъдеще” в столицата.

С изявлението си министър-председателят сложи край на драмата с емблематичния за Родопите и Смолян фолклорен ансамбъл.

Заради тежкото финансово положение на община Смолян, средствата от 250 хил.лв. годишно за издръжката на културния институт са непосилен разход и кметът Мелемов предложи да се преструктурира и мине на делегиран бюджет с държавни пари..

Решението на премиера Бойко Борисов, Ансамбъл “Родопа” да бъде финансиран от правителството и да не бъде закрит, е разумно и далновидно, коментира ръководителят му Георги Кичуков. Новината се разпространи светкавично и зарадва предпразнично всичките 45 изпълнители и музиканти, които до Коледа са в платен отпуск.

На общинската сесия миналия петък точката в дневния ред, касаеща закриването на ансамбъла се отложи за 29 декември след повече от два часа дискусии и процедурни хватки.

С изявлението на премиера обаче, казусът вече намери решение и няма да се налага в сесийната зала на общината, в подкрепа на запазването на фолклорната формация, отново да се изсипят десетки разтревожени и възмутени смолянчани.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини