Официален списък потвърди за българин на потъналата платформа

Хеликоптер Ми-8, участващ в издирването на хора от потъналата сондажна платформа "Колская", откри в Охотско море телата на четирима души без признаци на живот, предаде ИТАР-ТАСС.

От компанията "Авиошелф" съобщиха, че екипажът се е опитал да качи телата на борда, но заради високите вълни и силния вятър това се е оказало невъзможно. В хода на продължаващата спасителна операция, в която участват два хеликоптера, ледоразбивачът "Магадан" и буксирният кораб "Нефтегаз-55", са били намерени спасителна лодка и четири сала от потъналата платформа, но на тях е нямало хора.

По време на силната буря, в която попадна платформата, петметрова вълна помете всички спасителни лодки от палубата и се предполага, че никой не се е добрал до тях, преди платформата да потъне.

"Колская", теглена на буксир от "Магадан" и "Нефтегаз-55", се преобърна в резултат на бурния вятър на 200 км от бреговете на остров Сахалин. От 67-те души на борда са спасени 14. Останалите са в неизвестност.

По информация от Министерство на извънредните ситуации на Русия, получена в българското посолство в Москва, на борда на потъналата петролна платформа се е намирал българският гражданин Живко Жеков.

Той е записан в списъка с работниците и членовете на екипажа като гражданин на Великобритания / или на България/ сътрудник на застрахователната компания Nobel Denton.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини