Трактора застава пред Темида. Преглед на националния печат

„24 часа": С ФБР спряхме кражба на милиони долари

Неотдавна е приключила съвместна операция на българските служби за сигурност и ФБР, в която е ударена мрежа за киберпрестъпления.

Това съобщи вицепремиерът Цветан Цветанов в интервю за "24 часа".

В престъпната мрежа е участвал българин, а схемата е била свързана с огромни финансови потоци - милиони долари, уточни Цветан Цветанов.

В чужбина българските бандити са особено силни в източването на кредитни карти, фалшивите евробанкноти и киберпрестъпленията според вицепремиера. Той каза, че организираната престъпност по света все повече насочва интереса си към незаконни дейности по интернет.

 

„24 часа": 111 деца малтретирани от връстници

111 деца са станали жертви на насилие от други деца през първите 9 месеца на годината, съобщи Калин Каменов, зам.-шеф на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Тенденцията е към повишение, но по-тревожното е, че това са част от 1806-те случая, които са стигнали до социалните експерти. Предполага се, има още десетки, за които никой не знае.

В масовия случай става дума за солови изпълнения Понякога участват група приятели, но това са по-скоро спонтанни съвместни прояви, а не системни организирани нападения, твърдят експертите.

Основният тласък за насилието е криворазбраното желание за доказване - времената са много динамични, всеки иска да се пребори, да се докаже бързо, да стане популярен и значим, което често избива по-експанзивните и по-невъздържани младежи в насилие, казва Каменов. Все повече подрастващи не осъзнавали това като грешка или си давали сметка едва когато причинят непоправимото на някого и съсипят живота си.

 

„Труд": Цветан Василев пожела и БТК

Банкерът Цветан Василев се опитва да сложи още една компания в инвестиционната си корона. Този път мажоритарният акционер и шеф на надзорния съвет на Корпоративна търговска банка е насочил интересите си към БТК ("Виваком"), която отново е на тезгяха за продажба.

Според няколко независими източника на "Труд" Цветан Василев участва в две от четирите оферти за БТК.

Поредният опит да бъде продадена БТК започна преди около 2 месеца, когато кредиторите на телекома избраха лондонския офис на банката "Морган Стенли" за консултант при преговорите с потенциални купувачи.

 

„Труд": Инвестициите от чужбина продължават да се топят

Чуждите инвестиции в България прогресивно намаляват през последните години. 2011-а засега не прави изключение.

Последните данни за вложенията в страната през деветте месеца на годината показват спад от около 50% в сравнение със същия период на м.г. От януари до края на септември чужди компании са инвестирали в България 534,5 млн. евро, а за деветмесечието на 2010 г. са постъпили 1,03 млрд. евро преки инвестиции. Кризата промени и профила на вложенията. За тази година, поне според статистиката, липсват инвестиции във финансите, недвижимите имоти и търговията, въпреки че преди 2009 г. те бяха основни. По-голямата част от компаниите, които влагат в страната, са от ЕС. Инвестициите от държави като Китай, Русия, Япония, чиито икономики продължиха да растат и по време на кризата, са едва 0,1 на сто.

 

„Стандарт": Докторите с рейтинг

Най-добрите лекари и клиники да бъдат класирани в топлиста. Това предлага шефът на университетска болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Класация на водещи специалисти и болници отдавна има в САЩ и така пациентите се ориентират по-лесно кого да изберат, аргументира се кардиохирургът в интервю пред "Стандарт". Според него трябва да се създаде Лекарска камара, която на всеки 3 години да оценява работата на докторите и клиниките според броя операции, квалификация и резултати от лечението. Камарата ще може да отнема правото за работа при лоши резултати и груби грешки, предлага още проф. Начев. С идеята му вече са запознати Българският лекарски съюз и здравното министерство.

И без камара ние имаме ресурс за оценка на лекарския труд, коментира зам.-шефът на БЛС д-р Юлиян Йорданов. Той обяви, че съюзът рестартира програмата за продължително обучение, която се провали преди време.

„Стандарт": Ракитово и Трън върху 107 т злато

107 тона злато и 100 тона сребро лежат край Ракитово и Трън. Географско откритие за нови находища на злато и сребро са регистрирали две дъщерни компании на канадската "Юромакс Рисорсиз" - "Трейс Рисорсиз" и "Евромакс Сървисиз", каза в Банско Ивайло Илиев, експерт в Министерството на икономиката, на семинар "Управлението на подземните богатства".

7 тона злато и 100 тона сребро е прогнозната стойност на залежите край с. Ракитово, Западни Родопи, където е проучвала "Трейс Рисорсиз". 100 тона злато е прогнозната стойност на залежите край Трън, открити от "Евромакс Сървисиз". До започване на добив на ценните метали има още около година процедури.

Географското откритие е първият етап, компаниите още не са подали заявление за започване на процедура за търговско откритие. След като Министерството на икономиката издаде удостоверение за търговско откритие, в 6-месечен срок компанията, открила находището, може да подаде заявление за предоставяне на концесия за добив по право.

Преди това обаче трябва да се направи Оценка за въздействието върху околната среда, изискват се становища от кметовете на общините, на чиято територия е находището, и след одобрение на технологията на всички нива се подписва договор и може да започне добив.

„Монитор": Бизнес със защитени животни лъсна в нета

В интернет редовно се предлагат за продан защитени животни. Това призна вчера шефът на Дружеството за защита на птиците Петър Янков. Преди десетина дни служители на Столичната инспекция по опазване на околната среда и водите  спипаха предприемчив ловчанлия, решил да изтъргува в мрежата маймунка от вида „Зелена морска котка". За рядкото животно той поискал 2800 лв.

Двамата инспектори се представили за семейство, което търси маймунка за дъщеря си. С пазарлък дори успяхме да смъкнем цената до 2300 лв., разказва Жанета Атанасова от инспекцията. Тъкмо тя изиграла ролята на любящата майка.

„Монитор": Трактора застава пред Темида

Главата на Октопода Алексей Петров - Трактора и петима от най-приближените му ще се изправят пред Темида днес по обвинения в рекет и изнудване. Точно в 9,30 часа на подсъдимата скамейка ще застанат освен Трактора аверите му Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов и Кирил Топалов. Бившият висш прокурор Цеко Йорданов, който се води за най-доверения човек на ексобвинител №1 Никола Филчев, също ще се изправи пред съда с обвинения за престъпление срещу правосъдието.

Ако бъде признат за виновен, Алексей Петров -Трактора може да отнесе най-малко 15 години решетки за създаването и ръководенето на въоръжена престъпна група. В най-лошия случай пък може да гние в затвора до живот заради опита за убийство на Георги Цветанов.

„Монитор": Боевски: Пак ще съм шампион след затвора

Олимпийският ни шампион Гълъбин Боевски проговори от бразилския затвор след 48 дни арест. Щангистът, който бе хванат на международното летище "Гуарульос" в Сао Паулу на 24 октомври с 9 кг кокаин в куфарите си, няма повдигнато обвинение до момента.

Шампионът, който има 2 фитнеса у нас, твърди, че няма нужда да прави глупости, за да живее добре. Въпреки че ако бъде признат за виновен, го очакват дълги години затвор, той се кани да започне да тренира и да стане олимпийски шампион на игрите в Лондон следващата година.

„Сега": Само Русе, Добрич и Пловдив вдигат местните данъци и такси в кризата

В продължаващата криза повечето общини се въздържат да товарят семейните бюджети с по-високи местни данъци и такси. Засега само в Русе, Добрич и Пловдив са пристъпили към увеличаване на данъчната тежест за гражданите си, показа проверка на "Сега". Две общини - София и Бургас, дори намаляват някои данъци. Облекчения обмислят във Велико Търново и Варна.

Най-тежки промени ще има в Русе, тъй като там се вдигат основните местни данъци. Данък сгради за гражданите се увеличава от 1 промил на 1.2 промила върху данъчната оценка на имотите. За фирмите обаче налогът се намалява от 1.3 на 1.2. "Изравняваме данъка, за да няма дискриминационен елемент между двата сектора", обясни пред "Сега" зам.-кметът по комунални дейности на Русе Свилен Иванов. Според него тази промяна няма да повлияе на данъчните приходи на общината и те ще запазят нивата си от т.г. Увеличение има и на основната такса за гражданите и бизнеса - такса смет. За гражданите тя се вдига от 1.2 промила на 1.38, а за фирмите - от 4 на 4.2 промила.

„Дума": 2000 бензиностанции са пред затваряне

Близо две трети от бензиностанциите в страната са пред затваряне, предупреди Националната агенция за приходите (НАП) вчера. Причината е, че не са монтирали на резервоарите си системи за измерване нивото на горивото (нивомери). Това трябвало да стане до края на годината. В противен случай е почти сигурно, че ще изпуснат и срока, в който трябва да свържат фискалните си системи с датчиците на бензиноколонките и нивомерите на резервоарите до края на март 2012 г. - няма да им стигне физическо време да изпълнят закона.

Това означава, че на всяка бензиностанция, която не е изпълнила изискването, ще бъде наложена глоба до 10 000 лв. и тя ще бъде затворена, предупреждават от приходната агенция. Компромиси няма да има, както и отлагане, категоричен е изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. Констатацията, че бензиностанциите не предприемат почти нищо за снабдяване с нивомери, е направена на среща на ръководството на агенцията с представители на Българския институт по метрология, Българската петролна и газова асоциация, производители на фискални системи, сервизни и браншови организации.

По тази причина НАП ще изпрати на всеки собственик на фирма за търговия с горива електронно писмо с напомняне и допълнителна информация.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини