5 хиляди елхи от Родопските гори излизат на пазара

По план-извлечения са одобрени планове за добив на общо 5 000 коледни елхи, които са добити от сеч за създаване на „пътеки” за електрически проводници и пътища в държавни горски територии.

ДГС – Борино към момента е предоставило на пазара 500 елхи в контейнери и 480 отсечени елхи. Дръвчетата са от разсадник „Хайдушки дол”.

ДГС – Смилян е продало 700 броя от т.н. „живи елхи” и 300 броя отсечени от разсадник “Бърчево”, съобщиха от дирекцията по горите в Смолян. Същото стопанство има възможност да предостави още около 1200 бр. отсечени елхи от разсадниците си.

Регионалната Дирекция по горите в  Смолян извършва масирани проверки за добива и транспортирането на коледни елхи от региона.

Направена е необходимата организация за извършване на ефективен контрол, съобразно указания на Изпълнителната агенция по горите, касаещи кампанията за добив на коледни елхи, иглолистна зеленина и дрянови колони.

Директорът на съответното държавно горско или ловно стопанство дава право на длъжностни лица, които издават превозните билети. Такъв документ може да бъде издадени и от лице, регистрирано за упражняване на лесовъдска практика.
Транспортирането става задължително с хартиен превозен билет, в който фигурират данни за продавача и купувача, дата и час на тръгване на превозното средство, вид и количество на превозваните дръвчета или зеленина и клони. Също така се посочват и данни за документа, въз основа на който са добити, придобити или получени елхите.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини