Анонимна анкета показа,че родители са шофирали след употреба на алкохол

Какво знаят децата и родителите за пътната безопасност проучи анонимна анкета сред 245 души в Смолян, организирана от Регионалната здравна инспекция в Смолян.

В рамките на един месец ученици от втори клас и родителите им  отговаряха на различни въпроси, а анализът на получените резултати показа интересни дани.

Над 80 % от второкласниците познават основните пътни знаци, а 93 % знаят , че пресичането е забранено при червен цвят на светофара.

Някои от децата – между 2.5% и 4,5 % са отговорили, че пресичането е забранено и при жълт цвят и зелен сигнал на светофара.

97 % смятат, че пешеходната пътека служи за пресичане.

Минимален брой между 1.4 % и 1,6 %  от децата допълват, че пътеката маркира пътя и служи  за украса.

Само 2-ма от анкетираните ученици твърдят, че до сега никой не ги е учил как да се движат безопасно.

Една четвърт от родителите обаче- 61 души, са признали, че са имали случаи да пресичат заедно с хлапетата на червен светофар или на път без пешеходна пътека.

 1,7 % - 4 души– не са скрили, че се е случвало да шофират след употреба на алкохол.

58 %  от децата живеят близо до училище, но 76 % от родителите ги водят до школото, защото по пътя за училище трябва да се пресича улица с автомобилен трафик.

За повече от 2/3 от децата улицата се  оказа любимо място за каране на колело, но едва 11  % от младите велосипедисти използват каска или протектори.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини