Мини музей от антични ценности откриха в дома на бандит от Смолян

Антимафиотите от Смолян, заедно със служители на пожарната, се натъкнаха на голямо количество старинни предмети след обиск в дома на 43годишния Х.М., който вчера беше задържан в София.

Мъжът е от Бяла Слатина, но постоянният  му адрес е на ул. Бузлужда” в родопския град.

Около 14 часа на 8 декември апартаментът му в Смолян беше претърсен, докато в столицата течеше акция, при която мъжът беше задържан в момент на продажба на антични монети, заедно с още двама мъже от София и Асеновград.

Х.М. имал статут на временно пребиваващ в Испания, а 50 годишния Е.Б. от София, по прякор Джуката е криминално проявен.

В хода на претърсването на смолянския апартамент на Х.М. са намерени и иззети 39 сребърни монети с изображения, 2 гравирани пръстена от жълт метал и 29 глинени съдове. Сред предметите има статуетки, амфори, гърнета и газени лампи, както и красива метална миниатюра, изобразяваща глава на кон.

Процесуално-следствените действия смолянските антимафиоти са извършили по досъдебно производство на Главна дирекция “БОП” – МВР.

Служители на сектор „Трафик на културни ценности” в ГДБОП разследвали сигнал, подаден преди време, за готвена сделка с движими антични предмети.

При извършения обиск след задържаните на тримата в София са открити 11 римски сребърни монети и над 35 хиляди лева.

Х.М., Е.Б. и А.К. са задържани за 24 часа, по случая е образувано досъдебно производство в ГДБОП, работата по документирането му продължава.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини