Депутатът ще нищи спекула с вносните картофи

Депутатът от Смолянски регион от БСП Димчо Михалевски ще направи проверка в сектора на картофопроизводството.

Според Михалевски, който е и член на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание трябва да се започне първо с проверка на цената, на която картофите се внасят в България, за да се продават по борсите на цена и то с печалба от 30 стотинки на килограм.В същото време българските картофи гният по складове и към тях няма интерес.

Трябва по-стриктен контрол по митниците при вноса на картофи, особено за тези извън ЕС. Растителна защита и НАП пък трябва да засилят контрола по доставките на продукция от страни в ЕС, тъй като е възможно фуражни картофи да се пускат в обръщение в търговската мрежа.

Депутатът допуска, че при картофите се правят измами с ДДС, и като аргумент изтъкна именно ниската цена на вносната продукция по стоковите борси.

 „Вносът не може да бъде спрян, но трябва да е легален“, подчерта той.

Инж. Михалевски обяви, че щом получи информация за произхода на вносните картофи ще провери каква е цената им в съответната страна, производител.

Според него за ситуацията в бранша има и виновни в Министерството на земеделието и храните, които „са забравили“ да нотифицират и обявят държавна помощ за картофопроизводство. Заради това, вместо национални доплащания производителите  трябва да теглят инвестиционни кредити, които ще ги убият, коментира Михалевски..

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини