България под блокада. Преглед на националния печат

„24 часа": Починалите родилки в Първа АГ са две

В Първа АГ болница "Света София" са починали две родилки в рамките на месец, съобщи директорът доц. Елиан Рачев. Първият случай е с жена от ромски произход. Тя била напълно неграмотна, не била стъпвала в женска консултация. Починала буквално за минути след раждането. Макар че окончателната експертиза от аутопсията не е готова, лекарите предполагат, че става дума за остра сърдечна недостатъчност Ромката имала тежка двустранна пневмония, не е лекувана, по думите на Рачев. Бебето било недоносено, но го стабилизирали и го преместили в друга болница.

„24 часа": Косъм на трети човек по трупа на Яна

Един от космите по трупа на Яна Кръстева в Борисовата градина е на мистериозна личност, която засега се изплъзва от полицията. Следата най-вероятно е от мъж, но не от обвинения за убийството Пламен Трифонов, нито от подозирания в началото Николай Русинов - Чеци. Изскочила е при допълнителни изследвания, поискани от прокуратурата.

Космите, иззети като улики по делото, вече са 9. Седем от тях бяха открити още през юли. Първите изследвания тогава показаха, че те са на Трифонов, който след 4 месеца в ареста бе освободен. Някои от космите Яна държала в юмрука си. Осмият е намерен прилепнал за потника й.

„Труд": България под блокада

Протести и митинги на синдикатите и зърнопроизводителите ще блокират пътища из цяла България в сряда. Към трудното предвижване с автомобил ще се прибави и спирането на влаковете, което ще е част от поредния ден на стачката на железничарите.

Под пълна блокада ще е центърът на София. Очаква се около 25 000 души да се включат в националния митинг на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа". Те ще протестират срещу повишаването на пенсионната възраст. В столицата ще се стекат синдикалисти от цялата страна.

„Труд": Кадиев напуска ръководството на БСП-София

Кандидатът на БСП за кмет на столицата на последните избори Георги Кадиев си подава оставката от ръководството на столичната организация на партията, потвърди самият той пред Дарик.

Кадиев е съобщил намеренията си след снощното късно заседание на БСП-София.

Той обясни, че е бил провокиран от решението на съпартийците си да не го предложат за председател на групата съветници на БСП в Столичния общински съвет.

„Стандарт": Ноле влезе в Непобедимите

Световният №1 в тениса Новак Джокович избра София за дебюта си на актьор. Великият сърбин беше поканен от Силвестър Сталоун за участие в екшъна "Непобедимите 2". Ноле пристигна в София късно в понеделник и след тур по нощните заведения отиде на снимачната площадка. Там Джокович изигра самия себе си - гениален тенисист. Охраната обаче не пусна и пиле да прехвръкне до Ноле и Слай в изоставена фабрика до летището. Иначе най-добрият тенисист в света разпусна като истински бохем от Балканите. Той мина през казино на жълтите павета, после удари две уискита и няколко шотове в едно от любимите заведения на Бербатов. Там Ноле хвана микрофона и запя прочути балкански хитове за кеф на останалите посетители. Мегазвездата не отказа снимка или автограф.

„Стандарт": Дянков песимист за еврозоната

Има голяма вероятност еврозоната да се разпадне в рамките на следващите 6 месеца. Това коментира пред bTV финансовият министър Симеон Дянков. По думите му ситуацията в еврозоната е толкова лоша, че в последния месец той вече не е оптимист за единната валута. При този най-лош сценарий обаче няма опасност за спестяванията на българите в евро, тъй като са гарантирани от държавата до 196 000 лв. (100 000 евро), а банковата ни система е една от най-стабилните в Европа. За радост, ние не сме въвели еврото и можем да реагираме сравнително лесно, допълни министърът.

„Монитор": Три години затвор за стара храна в магазина

До три години затвор чака всеки, който пусне на пазара храни с изтекъл срок на годност. Това предвиждат поправки в Наказателния кодекс, които Министерският съвет публикува вчера за обществено обсъждане.

„Монитор": Влизаме в нов фискален съюз

България може да влезе в новия фискален съюз в Европа, който ще включва само държавите отличници по финансова стабилност, прогнозира вицепремиерът Симеон Дянков вчера. Според него в рамките на следващите шест месеца има голям шанс еврозоната да не съществува.

„Монитор": Масови проверки в АГ-отделенията

Масови проверки започват във всички АГ болници в София след зачестилите смъртни случаи на родилки и техните бебета. Това съобщиха от здравното министерство и НЗОК ден след като в столичната „Света София" при раждане на второто си дете почина 31-годишната Даниела Димитрова.

„Сега": Борисов пак се закани на привилегиите на полицаи, военни и чиновници

Ден преди националния протест на синдикатите срещу увеличението на пенсионната възраст премиерът Бойко Борисов се сети, че в името на справедливостта военни, полицаи и държавни служители трябва да започнат сами да си плащат осигурителните вноски. От изказването му обаче се разбра, че промяната за тези три категории едва ли ще се случи толкова бързо, колкото за останалите българи. Това ще е втори опит на правителството на ГЕРБ да посегне.

„Дума": Държавата няма да плаща дълговете на болниците

Държавата няма да плаща дълговете на болниците, обяви премиерът Бойко Борисов при откриването на обновената централна част на болница "Света Анна".

"Няма такова перо в бюджета, от което да взема парите, за да покрия дълговете на болниците, и няма да ощетя никого", заяви той.

В момента дълговете на държавните и общинските болници са около 300 млн. лева, като в тях не влизат тези на ведомствената ВМА, която сама е натрупала задължения от 90 млн. лева. "Държавата не е брашнен чувал, тя не е нито моя, нито на ГЕРБ, тя е на всичките нас. Щом са фалирали, значи тези болници не са необходими. Болниците трябва да се преструктурират с по-добър мениджмънт", коментира Борисов. По думите му някои болници не се възползват достатъчно от възможностите, които дават еврофондовете, а и от голяма значение е работата на управителите. "Лошият мениджър задължава болницата със 100 млн. и идват при мен и казват - сега ми намери парите. И аз питам - от кое перо - от зърното? От животновъда? От железницата? От сигурността? И когато някой прави подобни неща - идва при мен и казва - сега ме оправяй - няма как да стане", коментира още Борисов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини