Здравната каса спешно проверява всички АГ болници в София, след тях - в провинцията

Националната здравноосигурителна каса започва спешни проверки на всички 10 специализирани акушеро-гинекологични болници и клиники в София, в които се оказва родилна помощ. По-късно ще се проверяват и АГ болниците в другите градове. Контролните екипи ще бъдат насочени приоритетно към тези лечебни заведения, като временно ще бъде преустановена дейността им по плановите проверки, съобщиха от пресцентъра на Здравната каса.

Повод за спешната реакция на НЗОК са зачестилите смъртни случаи на родилки през последните дни - на 19-годишната Деяна Георгиева и 35-годишната Надежда Узунова в АГ болница "Шейново" и на 31-годишната Даниела Димитрова, която почина вчера след секцио в Първа АГ "Света София".

Проверките ще бъдат извършени в най-кратък срок, а резултатите от тях - своевременно оповестени.
Директорът на НЗОК д-р Нели Нешева съобщи, че те ще продължат до 12 декември, като досега не са открити нарушения. "Целта е да установим как се извършват договорните процеси, но със спешните проверки се надявам да няма инциденти. Първо ще се проверяват софийските болници, след това - и болниците в провинцията", каза още д-р Нешева.

Междувременно Министерството на здравеопазването назначи две проверки в Първа АГ „Света София”. Те започват днес и ще се извършат от Изпълнителна агенция „Медицински одит” и от междуведомствена комисия с експерти от МЗ, Регионалната здравна инспекция-София, Столична община, националния консултант по АГ и др.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини