МВР копае за злато в двора на цар Киро. Преглед на националния печат

Вестниците и днес отделят подобаващо място на проблемите на железниците.

„Влакът идва по-рядко, София-Бургас поскъпва с 14%" - информира в. „24 часа".

„От 11 декември в държавата ще се движат всеки ден 150 влака по-малко. От датата на зимното разписание влиза и разреждането на композициите... Съкращаването на 150 композиции на ден или 1/4 от 600-те влака, което ще икономиса 20 млн. лв. на година...

Почти няма линия, по която да не е съкратен влак, казват от експлоатационното звено. Дори по линията София-Варна и София-Бургас се съкращават по един чифт, т.е. по един влак в двете посоки.

Спират 10 композиции от София за Перник и обратно. Обяснението - имало алтернативен транспорт. В момента между двата града пътуват 58 влака.

Над 90% от спрените композиции са пътнически Останалите 10% са бързи влакове. Не се пипат бившите експреси, които след това се казваха ускорени бързи, а сега са бързи влакове със задължителна резервация. Те се водят бизнес влакове...

Разрежда се движението на влакове по линиите Пловдив-Свиленград и Пловдив-Стамболийски, Пловдив-Пещера. Дори по линията Пловдив-Асеновград, по която има влакове на един час, се съкращават два. Според синдикатите от тази линия се печели. Експертите, които правят съкращенията, казват, че махат влака, с който пътуват най-малко пътници.

Съкращават с по два влака в двете посоки обслужването на линиите Свищов-Габрово и Левски-Троян. Всъщност по първата остава един влак в двете посоки, а по втората - два.

От трите композиции по линията Дупница-Бобов дол остават две. Махат по един влак от графика по линиите Кюстендил-Гюешево, Ямбол-Бургас, Ямбол-Карнобат, Пловдив-Карлово и Пловдив-Хисар." - се казва в публикацията.

В. „Труд" акцентира върху поскъпването на билетите:

„Точно 9,8 на сто е средното поскъпване на пътуванията с влак, обяви Димитър Костадинов, директор маркетинг и продажби в БДЖ. Плановете на жп превозвача са цените на експресите да се увеличат средно с 15 процента от 1 декември, а влаковете по договора за обществен превоз с държавата (пътнически и бързи) да са на нови цени от 1 януари 2012 г.

И след увеличението пътуването с влак ще остане по-евтино от алтернативния автобусен транспорт за почти всички дестинации, категоричен е Костадинов...

И догодина остават привилегиите за широки социални групи.

Пътуването във втора класа с всички категории влакове ще продължи да бъде на половин цена за ученици, студенти и пенсионери.

Запазва се и намалението при покупка на двупосочен билет. При тези пътувания клиентите получават 30 процентна отстъпка, а връщането може да е до един месец след отиването.

Най-голямо процентно поскъпване ще има за влаковете в крайградските зони. Такива се движат в районите на София и Пловдив. Например билетчето София - Банкя се увеличава от 80 ст. на 1 лев, а от Пловдив до квартал "Тракия" ще поскъпне от 70 ст. на 1 лев."

В. „Дневник" информира, че Европейската комисия разследва преструктурирането на БДЖ:

„Европейската комисия започна детайлно разследване на плана за помощ за преструктуриране на българската държавна железопътна компания БДЖ, предаде пресслужбата на институцията. Брюксел има съмнения дали този план е подходящ, за да се възстанови дългосрочната жизнеспособност на дружеството. Друг въпрос е дали планът съдържа достатъчно мерки за гарантиране на собствения принос на дружеството към разходите за преструктуриране, както и мерки за компенсиране на нарушаването на конкуренцията...

През май 2011 г. България уведоми Еврокомисията за увеличение на капитала на БДЖ в размер на 550 млн. лв., което трябва да бъде предоставено на шест транша през периода 2011 - 2016 г., припомня пресслужбата. Тази мярка трябва да помогне за преструктурирането на дружеството, "което от няколко години е в затруднено финансово положение, а именно чрез изплащането на някои от неговите задължения"...

По информация на Брюксел БДЖ извършва услуги както за превоз на товари, така и за международен пътнически железопътен превоз. Дружеството осигурява 80% от вътрешния товарен транспорт и 100% от превоза на пътници.

В края на миналата година Еврокомисията временно одобри публично финансиране в размер на 249 млн. лв. за дружеството, тъй като неговото внезапно закриване би предизвикало големи смущения, както и за да даде възможност на България да представи план за преструктуриране, гарантиращ неговата бъдеща жизнеспособност. Помощта обаче не бе предоставена.

Според Брюксел има редица съмнения за плана за преструктуриране, представен през май. Това включва и колебанията за жизнеспособността на дружеството, защото в плана липсват няколко елемента от съществено значение. Като пример за съмненията Еврокомисията посочва дали дружеството действително ще бъде жизнеспособно, ако съдържащите се прогнози по отношение на приходите се окажат прекалено оптимистични..."

В. „Сега" също информира за разследването:

„Нова заплаха за наказателна процедура надвисна над България - този път заради държавните помощи за БДЖ. Европейската комисия обяви вчера, че е започнала "задълбочено разследване" на плана за помощ за преструктуриране на жп компанията. Брюксел се съмнява, че мерките, предвидени в плана, ще сработят достатъчно бързо, и се опасява, че държавата отново ще осигури многомилионни финансови помощи, които ще потънат като вода в пясък.

В съобщението на еврокомисията се посочва, че е предвидено капиталът на БДЖ да бъде увеличен с 550 млн. лева. Набавянето на огромната сума ще стане на няколко стъпки до 2016 г. чрез сложни схеми и заеми за сметка на бюджета, т.е. на гърба на българските данъкоплатци, а част от парите ще отидат за погасяване на стари борчове на де факто фалиралото предприятие. В момента правителството и ръководството на БДЖ се опитват да прокарат дълго отлагани реформи - съкращения на персонал, спиране на най-губещите линии, промени в структурата и ценовата политика. А синдикатите се канят да досъсипят фирмата с мащабна стачка.

Планът за преструктуриране на БДЖ, който е фокус на вниманието на ЕК, предвижда приватизация на товарните превози, поскъпване на билетите за пътническите влакове, продажба на вагони, намаляване на щата и на всички възможни разходи. Освен огромните задължения БДЖ има много стара техника и над 13 000 души персонал.

550-те млн. лв., колкото е предвижданото вдигане на капитала, са просрочените задължения към банки и доставчици, а общо борчовете на предприятието са почти 800 милиона лева. Затова в писмото на ЕК прозира притеснение, че парите за увеличение на капитала може да отидат за гасене на задължения, а не за реформи, инвестиции и повишена ефективност."

Проблемите на шофьорите също са сред широк отразените теми във всекидневниците.

В. „Дневник" съобщава за арести на шофьори, предлагали подкуп на пътни полицаи:

„Четирима души са задържани в началото на месеца в София за даване на подкуп на пътни полицаи. Това съобщи началникът на столичния КАТ Богдан Милчев...
По думите на Милчев основният проблем не се криел в полицаите, а в шофьорите, които били "активната" страна. Самите служители на КАТ били подложени на огромен корупционен натиск, смята той. Богдан Милчев призова шофьорите да спазват правилата на движение и да не дават подкупи...
Четиримата арестувани шофьори са заловени в периода от 1 до 3 ноември, когато е протекла акция на КАТ срещу даването на подкупи. Срещу всички са образувани досъдебни производства...

През последните месеци почти няма жалби за нарушения на пътни полицаи, каза още Милчев. Наскоро служител на КАТ е бил уволнен за взимане на 10 лв. като подкуп."

В. „Труд" помества публикация по същата тема:

„Столичният КАТ погна шофьорите, които предлагат рушвети на пътните полицаи, за да не им напишат фиш. За три дни четирима водачи бяха арестувани за 24 часа след опит да подкупят ченгета с 10 и 20 лева...

"Тези водачи ще бъдат съдени", обясни главен дознател Чавдар Георгиев. За даване на подкуп законът предвижда до 6 г. затвор и глоба до 5000 лв. Юристи коментираха, че в подобни случаи прокурорът или съдът прекратява делото поради малозначителност (за суми от 10 и 20 лв.). Акцията срещу шофьорите била организирана, след като катаджии се оплакали, че върху тях има корупционен натиск, съобщи шефът на КАТ-София Богдан Милчев. Преди дни катаджии минали на инструктаж как да се държат, за да не провокират шофьорите. Посъветвани били да не задават въпроси от типа: "К`во праим сега?" и "К`во работиш?" Милчев призова шофьорите да звънят на тел. 112, ако полицай им поиска пари."

В. „Стандарт" информира за поскъпване на застраховката "Гражданска отговорност":

„Около 20% по-високи цени на застраховката "Гражданска отговорност" може да видим догодина. Това става ясно от прогнозите на различните застрахователи. Според изпълнителния директор на "Армеец" Румен Георгиев и през 2012 г. тенденцията за увеличаване на цената на задължителната автополица ще продължи.

На същото мнение е и колегата му от "Бул Инс" Стоян Проданов, който очаква поетапно вдигане на тарифите да има и през следващите няколко години. По думите му до края на тази година увеличението на цената едва ли ще надхвърли 5%, но то зависи и от поведението на пазара като цяло.

Скок в рамките до 10% до Нова година предвижда и Румен Георгиев. През 2012 г. обаче той очаква цената на "Гражданска отговорност" да се качи между 14 и 18%, което означава, че догодина по това време тарифите ще бъдат общо с около 20% по-високи от действащите в момента.

Причината за предстоящото увеличение е в това, че родните полици важат в целия ЕС, където обезщетенията са по-високи, отколкото у нас, и на това, че все повече българи пътуват в чужбина и правят катастрофи.

Шофьорите, чиито застраховки изтичат в края на годината и искат да спестят някой лев от цената на полицата, трябва да побързат. Повечето застрахователни компании позволяват още днес да се купи "Гражданска отговорност", която влиза в сила от 1 януари 2012 година."

Сред водещите теми на вестниците в четвъртък е и претърсването на имотите на фамилията Рашкови за злато и оръжие.

„Дни след като синът на ромския бос Кирил Рашков - Ангел, обяви, че фамилията ще заведе граждански искове заради повреденото й имущество, МВР прибегна до нестандартна стратегия за откриване на улики срещу т.нар. цар. Разследващите събраха екип археолози от асеновградския музей, които, оборудвани с металотърсачи, започнаха претърсване на дворовете на три от къщите на Рашков. Зданията останаха незасегнати по време на размириците в Катуница в края на септември. Паралелно с това се правеше и обиск на сградите. МВР не обясни какво се търси по двора, но веднага се заговори, че полицаите очакват да намерят злато, скрито от Кирил Рашков. Слухове за това, че ромският бос притежава десетки килограми от ценния метал, се появиха още в началото на размириците в Катуница.

Търсенето с металотърсачи ставаше под зоркия поглед на жена му Костадинка и сина му Ангел. Очевидци разказаха, че уредите непрекъснато пищели, което пътвърждава версията, че има закопан метал. Още след първия сигнал разследващите започнаха да копаят в задната част на двора. До късния следобед обаче не се разбра дали са открили нещо.

Полицията претърси две от къщите, а "царица" Костадинка непрекъснато обясняваше, че не знае какво дирят от МВР. След обиска на първата сграда тя заяви, че досега униформените са намерили само камъни, а семейството й няма злато. Жената добави, че откритото в къщата на сина й Ангел при последния обиск оръжие било подхвърлено. По-рано през деня в радиопредаване Костадинка обяви, че мъжът й е член на ГЕРБ и че в къщата им идвали много политици от всякакви цветове, за да търсят помощ. Тя обаче отказа да говори за ГЕРБ с аргумента, че в момента партията е на власт." - пише в. „Сега".

„Въоръжени с 4 металотърсача полицаи и жандармеристи атакуваха днес сутринта в Катуница бялата къща на дъщерята на Кирил Рашков - Събка.

Униформените мъкнеха и лопати. Точно в 9 часа те се разпределиха поравно. Едните влязоха с детекторите в двуетажния палат, който единствен от имотите на фамилията оцеля при опожаряванията на 23 септември. Останалите запретнаха ръкави и в слънчевата утрин започнаха да прекопават тревната площ край алеите с бетонна заливка на двора, насочвани от уредите...

"Нямам представа за какво е това претърсване и цялата тази суматоха", каза Васил Марков, един от семейните адвокати на Рашкови, който присъства на акцията.

Според местни хора обаче операцията била за заровени ценни предмети от благороден метал и оръжие.

До края на деня бяха проверени всичките 6 жилищни сгради на Рашкови в Катуница.

В късния следобед 3 оброчни тракийски плочки, но не златни, са били открити в къщата, обитавана от пролетта от Кирил Рашков. Експерти ще установяват каква е стойността и произходът им..." - допълва темата в. „24 часа".

„Фамилия Рашкови ще се изнесе от Катуница, стига някой да купи имотите им в селото." - информира „Стандарт", като цитира изказване на адвоката на семейството Васил Марков:

"Ако имотите му бъдат платени, Кирил Рашков ще напусне Катуница. Все пак трябва да има кой да ги купи. Ако тези имоти са проблем за държавата, нека да намери решение. От разговорите с господин Рашков разбирам, че той няма нищо против имотите му да бъдат оценени и ако държавата му ги плати, той да отиде да живее на друго място", заяви Марков. Той уточни, че за незаконно построените къщи трябва да се действа съобразно закона.

Марков обясни, че Цар Киро се чувства много зле. "На инсулин е. Има три инфаркта и четири байпаса. Не пожелавам на никого да попада в затвора на 70 години. Той изказва съболезнования за загиналото момче и същевременно благодари на МВР, тъй като нито един член на семейството не пострада. Разбирам хората, но никой не може да изсели Рашкови от Катуница. МВР трябва да им обясни, че живеем в правова държава - има съд и прокуратура, улицата не може да налага и решава".

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини