КАТ: Отказваш дрегер - 1000 лв. глоба. Преглед на националния печат

„Дума": Докато съм министър, няма да има 13-а заплата

Няма да има 13-а заплата за държавните чиновници, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред бТВ вчера. Според него дори да има пари, такава заплата няма да има, защото и чиновниците работят както всички останали хора. Докато съм финансов министър, чиновниците няма да имат 13-а заплата. Не е редно, подчерта Дянков.
Министърът заяви още, че до края на тази седмица бюджетната рамка ще бъде готова. "Следващата седмица ще се мине пак през обсъждане, до началото на ноември ще е минал през Министерския съвет и ще е в Народното събрание. Чакаме в края на тази седмица окончателната икономическа прогноза за следващата година. Това става винаги на 15 октомври. След това ще свършим проектобюджета. Той като сума ще бъде същият като 2011 г. Абсолютната стойност се запазва", уточни Дянков.

„Стандарт": Парното като ламя

Парното се превръща в триглава ламя за българите. От Нова година топлото за пореден път ще поскъпне. Това ще бъде трето увеличение след скоковете през юли и октомври. До момента парното поскъпна средно със 7 на сто. Януарската сурвачка ще бъде около 6%. Причината е в предстоящото въвеждане на акциз върху природния газ, който се ползва като гориво от топлофикациите. Финансовото министерство предвижда ставка от 1,70 лв. на гигаджаул, което ще увеличи цената на синьото гориво с около 8%. Ако акцизът влезе в сила, това неминуемо ще доведе автоматично и до увеличение на крайната цена на газа, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Така януарската сметка ще бъде средно с около 30 лв. по-висока спрямо същия месец на отиващата си година.

„24 Часа": Цар Киро на съд до две седмици

До 2 седмици обвинителните актове срещу Цар Киро и внука му Кирил ще бъдат внесени в съда, съобщиха от прокуратурата. Двамата ще отговарят за заплахи за убийство на Веселин Христов и Иванка Петрова, майка на прегазения на 23 септември в Катуница Ангел Петров.
Като дядо си Кирил-младши, който се предаде, след като бе обявен за издирване, е отказал да обжалва ареста си. Той бе задържан миналата седмица от съда в Асеновград.
"Причината не е в това, че се притеснява за сигурността си. Искаме да се ускори разследването и да приключи по-бързо", каза адвокатът на Рашкови Даниел Ангелов.

„Новинар": Под 5% са се ваксинирали срещу грип

Под 5% от българите са си направили имунизация срещу грип през изминалата година. Това сочат данни от продадените през 2011 г. ваксини. Статистика на СЗО показва, че от 20 до 30% от децата боледуват от грип и между 5 до 10% са възрастните. Според лекарите имунизацията у нас се подценява.
В България по време на грипна епидемия, която обикновено обхваща страната само за няколко седмици, заболяват 250-300 хиляди души, отбеляза Валери Цеков. Всяка година в Европа от грип загиват между 40 хил. и 120 хил. души, сочат данни на Европейския център за контрол на заразните заболявания. Тази година се очакват три щама на грип - "Брисбейн", "Пърт" и "Калифорния".

„Труд": КАТ: Отказваш дрегер - 1000 лв. глоба

2 1000 лева глоба, година и половина без книжка, отрязване на 12 точки от талона. Тези максимални наказания по закона ще бъдат налагани на абсолютно всички шофьори, отказали тест с дрегер и кръвна проба за алкохол.
Инициативата е на столичния КАТ, но се очаква да бъде последвана от пътните полицаи в цялата страна.
Трети ден продължава хайката за пияни водачи в София. От 450 тествани с дрегер положителни са пробите на 4-ма, един от тях е шофьор на такси.
Все още катаджиите нямат достатъчно тестери за наркотици, за да започнат масов лов и на дрогирани зад волана.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини