Разярени щурмуват имоти на Цар Киро след убийството на 19-годишен

Безредици в пловдивското село Катуница избухнаха снощи и продължават и днес, след като там беше убит 19-годишен младеж. Саморазправа между българи и роми вдигна на крак през нощта 150 полицаи, а днес разярени жители на селото щурмуват имоти на Кирил Рашков - Цар Киро. При сблъсъците между жители на селото и приближени на Рашков са пострадали двама местни, а трима полицаи са със счупени ръце, предаде Дарик.

Екшънът започнал още през деня в петък. След кратък сблъсък между хора от селото и внуците на Кирил Рашков - Цар Киро, двете страни подали жалби в полицията за тормоз и заплахи. Вторите обаче решили да действат. По непотвърдена информация роми от Столипиново тръгнали с оранжев бус "Форд Транзит", за да защитават Рашкови, при което умишлено прегазили 19-годишния Ангел Петров. Според очевидци автомобилът връхлетял върху младежа и го влачил няколко метра, после избягал в неизвестна посока. Пострадалият бил откаран в болница, където по-късно починал.

Минути по-късно мъже от Катуница започнали да се събират пред къщите на Рашкови. На място пристигнали и двама полицаи от участъка в Садово. След около час микробусът отново се появил и се врязал в образувания кордон от хора. Прегазил двама души и блъснал полицаите, след което се скрил в двора на дъщерята на Цар Киро.

Напрежението между роми и българи ескалирало и по една от къщите била хвърлена бутилка със запалителна течност. На място пристигнали екипи на пожарната, които потушили огъня. 

Над 150 полицаи са били вдигнати по тревога за осигуряване на реда в селото. Все още в селото се намират полицейски екипи. Шестима роми са арестувани, като никой от задържаните не е роднина на Цар Киро, съобщи шефът на пловдивската полиция Тодор Чонов. Според него ромите, които са нападнали хората от Катуница снощи, са били на гости на Цар Киро и са от пловдивския квартал „Столипиново", дошли в селото да отбележат годишнина от смъртта на един от синовете на Рашков.

Хората от селото събират подписка за изселването на Рашков от селото. На площада пред кметството са се събрали мого хора, които негодуват срещу фамилията Рашкови.

Междувременно 16-годишният Павел припадна по време на шествието към царкировата къща в село Катуница, предаде "Фокус". Момчето е с увредено сърце и байпас. Заради инцидента шествието срещу ромския бос спря в близост до мястото, където той паркира автомобилите си. Малко преди това насъбралите се младежи преобърнаха два – три автомобила, спрени на улицата от ромския клан. С камъни отново бяха атакувани прозорците на къщата на починалия преди няколко години син на Кирил Рашков. По-късно стана ясно, че младежът се нуждаел от кръвопреливане. Група младежи, предвождани от Тодор Гребенаров, началник на Охранителна полиция, тръгват към Спешния център в Пловдив, за да дават кръв за Павел. Впоследствие въпреки усилията на лекарите Павел е починал.

Издирва се шофьорът на буса, блъснал 19-годишния младеж, и се провеждат разпити на свидетели. По думите на комисар Чонов все още не е ясна причината за снощния инцидент. На мястото на инцидента е бил и дежурен прокурор от
окръжната прокуратура. Образувани са четири досъдебни производства.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини