Режат 700 хил.българи от местния вот. Изборна агитация сред деца. Преглед на печата

Вестниците в петък отново отделят място на страниците си за отказа България да бъде приета в Шенген.

 „ЕС не пусна България в Шенген" - пише в. „Сега".

 „Eвропейският съюз отказа да приеме България и Румъния в Шенген, след като Холандия и Финландия наложиха вето на решението." - продължава всекидневникът.

Цитирано е изказване на министъра на вътрешните работи на Холандия Геерд Леер:

"За нас най-важното е съдържанието, членството в Шенген не е технически, а политически въпрос. Признаваме усилията на двете правителства, но резултатите не са достатъчни. Все още има значителни недостатъци в спазването на върховенството на закона, случаи на корупция по върховете на властта и организирана престъпност в практиката на съдебната система."

„Той изрази загриженост от трафика на млади момичета, оръжие и наркотици през българските и румънски граници. В изявление за холандските медии министърът добави, че липсва доверие в работата на граничните служители в двете страни, чийто "хлабав контрол" може да стане причина за внос на престъпност в ЕС.

 Министърът поясни, че страната му, както и Финландия са отхвърлили предложения от полското председателство на ЕС компромис за частично и поетапно влизане на двете страни, защото "можем да върнем доверието на гражданите, само ако те се убедят, че стандартите се спазват. Ние искаме да избегнем вземането на решение сега, за което ще съжаляваме".

 Той съобщи, че и други държави като Франция и Германия са изказали резерви по отношение на готовността на България, но са били склонни да преглътнат частичното членство." - допълва всекидневникът.

В. „Дневник" цитира вътрешния министър Цветан Цветанов:

„Холандия и Финландия остават единствените две страни в ЕС, които не подкрепиха днес предложението за приемане на България и Румъния в Шенген, без да дадат логично обяснение. С това влизаме в "параграф 22". Това заяви пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той посочи, че по време на дискусиите между министрите се е очертала изолация на Холандия и Финландия, предаде и БНР. Причината е, че всички останали държави членки, включително Франция и Германия, са били за приемане на компромисното предложение на полското председателство. Безрезултатни са останали и допълнителни консултации на ниво посланици с представителите на Хага и Хелзинки.." „Консултациите и преговорите ще продължат във всички следващи дни, ако Холандия и Финландия променят позицията си. Решението може да бъде взето на извънреден съвет. Може да бъде взето и на подпис със съгласието на всички останали страни-членки.

Ако няма съгласие до срещата на върха, която предстои на 17 и 18 октомври, темата ще бъде вкарана като точка в дневния ред на заседанието на държавните и правителствени ръководители." - пише по същата тема в. „Стандарт".

„Ново рандеву за Шенген най-рано през февруари" - информира в. „Труд".

„До началото на срещата на върха на ЕС, насрочена за 17 и 18 октомври, полското председателство на съюза ще се опитва да убеди Холандия и Финландия да оттеглят съпротивата си срещу балканските кандидатури, каза българският вътрешен министър Цветан Цветанов. Ако дотогава няма съгласие, въпросът ще влезе в дневния ред на държавните и правителствените ръководители на ЕС, добави той.

Холандският министър на имиграцията и убежището Хеерт Леерс обаче даде да се разбере, че правителството му може да започне да говори за промени в позицията си най-рано след междинния доклад на Еврокомисията за правосъдието и вътрешните работи в България и Румъния очакван идния февруари." - се казва в публикацията.

Във всекидневния печат неизменно присъства и темата за изборите.

В. „Сега" информира, че много българи ще бъдат лишени от правото си на глас в местния вот:

„Между 700 000 и 800 000 българи са включени от МВР в забранителен списък и няма да имат правото да гласуват в местните избори на 23 октомври, алармира главният секретар на община Велико Търново Мина Илиева. По-голямата част от тях са абсолютно несправедливо лишени от участие във вота, защото през последните 4 месеца са били на територията на страната, т.е. отговарят на условието за уседналост, но това не е отбелязано в регистрите на МВР, смята тя...

Казусът засяга само местните избори, тъй като избирателите могат да гласуват за президент и в чужбина. На последните парламентарни избори общият брой на избирателите бе 7 129 965 души."

„Кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев се срещна в Париж със Силви Вартан във вторник." - съобщава в. „24 часа".

„Двамата обсъдили възможността известната певица с български произход да чества с голям концерт у нас 50-годишния си юбилей на сцената. Бившият министър на регионалното развитие дори предложил в бъдещия български Лувър да има зала на нейно име. Силви Вартан пък изразила готовност да финансира със средства от нейната фондация създаването на нов музей в България или да подпомогне музикалното училище в София.

Плевнелиев беше сред гостите на концерт, организиран от българското посолство в Париж за националния празник и под патронажа на Бойко Борисов и на посланика ни в Париж Марин Райков. Той се проведе в зала "Тюрен" в Дома на инвалидите."

В. „Стандарт" помества публикация по същата тема:

„Примата на френската поп музика и Плевнелиев обсъдиха и отбелязването на годишнината на Силви Вартан от излизането й на сцена, която е планувана за ноември месец. Подобно събитие може да събере на едно място много ярки личности от цял свят и да привличане тяхното внимание към България, единодушни са Силви Вартан и кандидат-президентът на ГЕРБ Росен Плевнелиев.

Преди това Плевнелиев се срещна с ръководството на Комисията по европейските въпроси във френския парламент. „Новият подход в управлението на България през последните две години и подкрепата на Франция и Германия помогнаха на страната ни да реализира днешните резултати. По този начин страната ни получи шанс да изгражда базова инфраструктура, пречиствателни станции, училища и детски градини, чрез които ускори развитието на отделните региони с България. Тази политика ще бъде продължена и надграждана", заяви той.Плевнелиев изрази надежда страната ни да получи подкрепата на Франция, за да може България да получи повече средства от европейските фондове през следващия програмен период 2014-2020."

В „Дневник" насочва вниманието към нови случаи на агитация сред деца:

„За пореден случай за политическа агитация сред деца става известно от сигнал до сайта «За честни избори». Всички първокласници в Троян са получили за първия учебен ден сборник с приказки със снимка на кмета от ГЕРБ Минко Акимов на първа страница. Минков е кандидат и за вота на 23 октомври. На сайта са публикувани и снимки, които потвърждават сигнала.

Случаите на партийна агитация станаха няколко, след като деца в Пещера през април писаха "Ние сме ГЕРБ, с теб сме по-силни". От БСП обвиниха кмета на Плевен Найден Зеленогорски, че е написал лично послание до жителите на общината на картички, изработени от деца в местните детски градини.

В друг сигнал за агитация сред деца е организиран детски празник от кандидата за кмет на Пловдив Дани Каназирева. Ден преди началото на предизборната кампания и месец преди вота сигналите за нарушения, подадени на сайта «За честни избори» са 51. Най-често те са за агитация в нарушение на изборния кодекс."

В. „24 часа" информира, че депутатите няма да имат пленарни заседания преди вота, като цитира изявление на председателя на НС Цецка Цачева:

"Парламентът е постоянно действащ орган, който сам определя кога да има парламентарни заседания. След като всички са наясно, че парламентарната трибуна вече се използва за изборни призиви, обръщения и агитации, считам за по-честно да не се провеждат заседания в последните дни преди първия тур...Ако Народното събрание заседава, извънпарламентарните партии се поставяли в неравностойно положение..."

 Времето през първите дни на настъпващата есен е сред тематичните акценти на в. „Труд":

 „Астрономическата есен пристига днес в 12,04 ч със слънчево и топло време и температури до 30 градуса. То ще се задържи до края на септември, като само сутрините ще бъдат студени.  Началото на есента ще бъде подходящо за излети в планината и дори за плаж по родното Черноморие, съобщи за в. "Труд" дежурният синоптик на TV-MET Симеон Матев.

През почивните дни слабо ще се заоблачи над Североизточна България и в планините, но дъжд няма да вали. Минималните температури ще бъдат между 10 и 15 градуса, а в следобедните часове - 25-30 градуса. В котловините и по поречията на реките ще има сутрешни мъгли, които бързо ще изчезват.

В неделя от североизток ще навлезе по-хладен въздух и това ще докара ниски облаци над Черноморието. Дъжд обаче пак няма да има, а облаците ще изчезнат следобед и времето пак ще става за плаж. Единствената разлика е, че температурите ще паднат с градус-два и ще станат 24-29 градуса.

В началото на следващата седмица времето ще остане стабилно. Минималните температури в понеделник и вторник ще бъдат между 8° и 13°, а максималните ще стигат до 27°."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини