Лихвар пороби цяло село. Преглед на националния печат

„24 часа": БСП хвърли бомба - нави Лили Иванова

Примата на българската естрадна сцена Лили Иванова ще огласи центъра на Пловдив за старта на президентската предизборна кампания на БСП.

Сензационната новина, че Лили се е навила да пее за Стефан Данаилов и Ивайло Калфин, издадоха социалисти вчера. Вляво са особено горди и щастливи, че певицата е приела, защото от години безрезултатно я ухажват почти всички партии.

Единственият случай Лили Иванова да участва в политическа изява досега бе по време на голямата еуфория в началото на демократичните промени. През 1990 г. заедно със свои колеги като Богдана Карадочева и Васил Найденов и тя застана зад СДС и стотиците хиляди българи, които тогава участваха на сините митинги.

Ударът на БСП сега бил двоен, радват се червените - били отмъкнали Лили от големия си политически враг ГЕРБ. През лятото се разчу, че управляващите много искат примата да участва в кампанията им за изборите и я уговарят за това по лична заръка на премиера Бойко Борисов.

 

„24 часа": Премиерът наредил на министрите да мълчат за Шенген

Премиерът Бойко Борисов  е наредил на членовете на правителството да се ограничават в изказванията си по темата за Шенген, докато не мине днешната среща на вътрешните министри на страните от ЕС. Това призна самият Борисов вчера. Но отново отсече, че сме изпълнили на 100% критериите за членство.

Че Финландия ще се присъедини към отрицателния вот на Холандия, писа румънски вестник, цитирайки европейски източници. Финландия пое през юни председателството на ЕС. Не мога да отговарям за действията на други държави, коментира лаконично министър-председателят в отговор на въпрос защо двете страни са против присъединяването ни.

Решението за недопускането на България и Румъния в Шенген е несправедливо, категоричен е обаче Борисов. "Това са 35 млн. европейци. Лесно не бива да се обиждат", каза той в Раковски вчера. "Аз вярвам на полското председателство и на всички вътрешни министри, че ще вземат реално решение, допълни Борисов.

 

„Труд": Лихвар пороби цяло село

"Цяла армия полицаи се изсипаха в селото ни сякаш сме мафиотска крепост! То обиски, то разпити! Търсеха лихвари и удариха наш Тиранко! Всичко е заради изборите!", жужат като кошер хората в монтанското село Долни Цибър.

Във вторник служители от МВР и данъчни експерти нахлули в дома на Тодор Д.-Тиранко (53 г.). Пазители на реда обърнали наопаки къщите и магазините на Тодор и чичо му Йосиф Тодоров и конфискували 13 тетрадки с имена и прякори на местни жители, срещу които имало записани парични суми и ПИН кодовете на банковите им карти. Намерени са и разписки за получени пари и две лични карти. Едната от конфискуваните тетрадки е с надпис "Социално проучване" и в нея са описани куп местни жители заедно с политическите им пристрастия и евентуалният им начин на гласуване на 23 октомври, споделиха криминалисти. Обвиненият в лихварство Тодор, по прякор Тиранко, категорично отрича да е въртял нелегална селска банка.

 

„Труд": 9 съветници на ГЕРБ аут от листата в София

Деветима от сегашните общински съветници на ГЕРБ са извън новата листата за общинари. В сегашния мандат управляващите имат мнозинство от 33-ма души.

В понеделник списъкът с кандидатите на управляващата партия за градския парламент бе регистриран в ОИК. Във вторник изтече последният срок за вписване на листи.

Освен Поля Станчева, за която вече се разбра, че ще играе за вицепрезидент от РЗС, аут от листата са Илия Илиев, лидер на ДРОМ, Ангел Джамбазки от ВМРО и Атанас Черешаров от гражданската квота

 

„Стандарт": Доган пъди кмет за среща с Дал

Кметът на Кърджали Хасан Азис е бил на косъм да падне жертва на партийни интриги и да се размине с номинация за трети мандат, разказаха пред "Стандарт" депутати от ДПС. В крайна сметка лидерът Ахмед Доган решил да номинира отново най-успешния си кмет. Азис бил "изпитван" от Сокола около пет часа. След инфарктното заседание за кандидат-кмета интригите се пренесли към листата за общински съветници. Тя в последния момент била превъртяна така, че да задоволи всички лобита в бастиона на ДПС. От нея обаче изпаднала балдъзата на депутата от Кърджали Ремзи Осман - Бахар Палова. Не е включен и настоящият шеф на общинския съвет Сейфи Неджип, който сам се отказал след 5 мандата. В крайна сметка листата води Азис, втора е бившата шефка на местното данъчно Елван Гюркаш, която му бе опонентка за кметския пост и е сочена за близка до областния лидер и кмет на Джебел Бахри Юмер и до Неджип. Трети е бившият зам.-шеф на МВР Райф Мустафа.

Правим всичко възможно да получим балансирана листа, лаконичен бе Бахри Юмер. Доган им поръчал да спечелят 7 от 7 общини в района и мнозинства в местните парламенти. Юмер цитира лидера си, който често казвал: "Аз в партията приятели нямам".

„Стандарт": Царят: Не подценявайте българина

"В навечерието на кампанията бих искал да призова политиците да не подценяват интелекта на нашите сънародници". Това пише бившият премиер Симеон Сакскобургготски в позиция по повод предстоящия Ден на независимостта на България и официалното начало на предизборната кампания на 23 септември. Според Сакскобургготски хората в България все по-рядко ще се интересуват от коя политическа сила са кандидатите, а много повече от това - какво реално са свършили или могат да направят за тяхното населено място, за страната. Времето на кандидатите "верни партийни кадри" отминава и най-после настъпва моментът - народът да избира кметове мениджъри, посочва още Сакскобургготски. Той препоръчва на избирателите да се замислят, преди да пуснат бюлетината, за да не съжаляват след това и да упрекват другите.

„Монитор": Гоним лошия съсед от блока

Вече ще имаме законното право да гоним лош съсед от сградата за срок от 3 години, дори той да е съсобственик в кооперацията. Това стана ясно вчера при обсъждането на първо четене на предложенията за промени в Закона за собствеността.

В последния ден преди празниците парламентът отхвърли предложение на депутата Лъчезар Тошев да отпадне текст, според който собственик на апартамент се изважда от кооперацията по решение на общото събрание.

Против отмяната на текста гласуваха 54 народни представители, 20 бяха "въздържали се", а четирима - "за".

Според вносителя с текста в закона се нарушава правото на собственост, затова той предлага регламентът да отпадне. Правото на един се разпростира дотам, където започва правото на друг човек, каза Тошев, но според него не група съседи, а съдът трябва да решава дали има нарушение на правата.

Емил Радев от ГЕРБ заяви, че възможността един съсед да бъде изваждан, когато нарушава реда, дава защита на останалите обитатели в една кооперация. Решението един собственик да бъде изваден от кооперацията се взема със съгласие на 75 на сто от притежателите на идеални части в сградата, каза Радев. Освен това, ако собственик бъде изваден от сграда, това не означава, че ще му бъде отнет апартаментът, допълни депутатът от ГЕРБ.

„Монитор": Меркел дава рамо на Плевнелиев

На подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел ще може да разчита кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев. В разговор с него шефката на Християн-демократическия съюз призна, че му стиска палци за успех в изборната надпревара за „Дондуков" 2.

До мен достигат много добри новини за България. Излъчвате само положителни сигнали за развитието на вашата страна. Подкрепям ви и ви пожелавам успех на изборите, заяви Меркел в разговор на четири очи с бившия строителен министър по време на посещението му в Берлин.

 „Монитор": Тройният убиец избягал в чужбина като швейцарец

Тройният убиец Гаврил Петков, който застреля сестра си, племенника и внук си и взриви къща в Ябланица, е избягал зад граница. Това е една от версиите на ловешките криминалисти, които издирват под дърво и камък 73-годишния мъж. Още първите часове след трагедията разследващите изпратили информация за заподозрения до всички гранични пунктове. Гаврил обаче имал двойно гражданство - българско и швейцарско, и се предполага, че се е представил за чужденец пред проверяващите.

„Не изключваме да е имал и съучастник, който да го е закарал. Засега анализът ни показва, че досега е действал сам.

„Сега": Над 700 000 българи се оказаха със забрана да гласуват

Между 700 000 и 800 000 българи са включени от МВР в забранителен списък и няма да имат правото да гласуват в местните избори на 23 октомври, алармира главният секретар на община Велико Търново Мина Илиева. По-голямата част от тях са абсолютно несправедливо лишени от участие във вота, защото през последните 4 месеца са били на територията на страната, т.е. отговарят на условието за уседналост, но това не е отбелязано в регистрите на МВР, смята тя.

Проблемът е бил поставен на национален форум онзи ден, на който са присъствали председателят на сдружението на общините Гинка Чавдарова, говорителят на ЦИК Ралица Негенцова и представителят на ОИК Владимир Христов. Казусът засяга само местните избори, тъй като избирателите могат да гласуват за президент и в чужбина. На последните парламентарни избори общият брой на избирателите бе 7 129 965 души.

 

„Дума": Половината ВиК мрежа е амортизирана

Повече от половината ВиК мрежа на България е изградена от етернитови, азбестоциментови тръби, които са с изтекъл амортизационен срок. Това каза пред Агенция "Фокус" проф. д-р инж. Ганчо Димитров от катедра "Водоснабдяване, канализация и пречистване на води" в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Годността на тези тръби е изтекла отдавна. Експлоатацията им обикновено е 25 години, а те са на 30-40 години.

За разлика от старите новото поколение ВиК тръби са полиетиленови с висока плътност, използват се също чугунени тръби, които имат 100-годишна експлоатация. Те са със вътрешни силикатни или пластмасови покрития. Главните, основни клонове на ВиК мрежите, според проф. Димитров, трябва да бъдат направени от сериозни материали - чугунени или стоманени тръби, които са с високо качество.

Старите тръби влияят върху качеството на водата, като най-често я оцветяват, понеже корозират.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини