Юзеирови искат президентът да говори на турски и ромски

Днес Али Юзеиров заяви, че ще води кампанията си изцяло на турски и ромски език. Ако ДПС си бяха свършили работата, нас нямаше да ни има, заключиха братя Юзеирови.

По-рано сутринта братя Юзеирови отново бяха в ЦИК във връзка с регистрирането на инициативния комитет, който издига Али Юзеиров за държавен глава. Пред журналисти кандидатът обясни, че имало малки проблеми с документите. 28-те членове на инициативния комитет не са се подписали срещу ЕГН и имената си, каквото е изискването. Пропускът ще бъде отстранен и най-вероятно още в неделя документите ще бъдат внесени обратно в ЦИК.

Според братята президентът на България трябва да говори на три езика - български, турски и цигански. Както Папата може да говори на 72 езика, така и българският президент трябвало да поздравява на турски мюсюлманите за Байрама и ромите на ромски език за Банго Васил.

"Защо българският президент да не каже две думи на турски или на ромски", попита Юзеир Юзеиров. Друг пример, изтъкнат от Юзеирови, е че кралят на Белгия поздравявал народа си на три езика. Освен това, за един съвременен европейски гражданин не било проблем да говори на няколко езика.

Юзеир Юзеиров, който наскоро се яви в ЦИК по раирани боксерки и бе задържан за разпит за финансови измами по искане на Белгия, е председател на Инициативния комитет, който издига брат му Али за следващ държавен глава. Той се оплака, че е поискал да говори в съдебна зала на майчиния си език - турски, а съдията го заплашил с глоба. Ето защо се наложило да извикат преводач, който да му предаде обвинението - за пране на 350 000 лв. след сигнал от Белгия.

Али Юзеиров се кандидатира, защото малцинствата трябва да бъдат представени в управлението и заради "нашето неравноправно положение в държавата". В Конституцията пишело, че България била еднонационална държава, което на практика правело несъществуващ Али, който се опита като „турчин със самосъзнанието, че изповядвам исляма и съм български гражданин".

Припомняме, че преди два дни Юзеир Юзеиров бе арестуван пред ЦИК.

Али Юзеиров информира тогава, че четирима цивилни полицаи причаквали брат му пред бившия Партиен дом, където е седалището на ЦИК. Арестът е станал към 15 ч., когато братята Юзеирови "отивали да внесат поправки към Инициативния комитет".

"Не му позволиха дори за 5 минути да подаде документа", обясни случилото се пред избирателната комисия Али Юзеиров, като допълни, че „след задържането с белезници Юзеир Юзеиров е отведен за разпит в СДВР на ул. Антим I". Али Юзеиров уточни, че зад ареста стои следовател Тухчева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини