16 дни коледна ваканция. Преглед на националния печат

Регистрацията на участниците в предстоящите местни избори е сред широко отразените теми във  вестниците във вторник.

„Общо 84 партии подадоха документи за участие в местните избори, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова. Днес (8 август - б. р.) в 17.00 часа изтече срокът, в който формациите, желаещи да излъчат кандидати за общински съветници и кметове, трябваше да подадат документите си в комисията. Заедно с документацията всяка партия трябва да представи и подписка от 7000 души, подкрепящи участието й, чиято достоверност се проверява от дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО)." - пише „Дневник".

„ГРАО има още три дни време да провери подписите. За участие в последните местни избори през 2007 година се регистрираха 88 партии." - се казва н публикация по същата тема в „24 часа".

Вестникът допълва, че до момента ЦИК е излязла с решение за регистрацията на 25 партии, като на никоя от тях не е отказано са бъде регистрирана.

„Регистрираните партии могат да влизат в различни местни коалиции, но коалиции могат да бъдат сформирани само от регистрирани на централно ниво формации." - се казва още в статията.

„Негенцова обясни, че има някои партии, които имат пропуски и на тях са им дадени указания как те да бъдат попълнени. Сред тези партии обаче няма парламентарни формации." - информира в. „Сега".

На първата си страница всекидневникът отделя място на друга политическа тема - промените в правилника за управлението на държавните фирми.

„Министри прокараха скандални правила за управлението на държавни фирми" - гласи заглавието на статията по темата.

„Дребните поправки в управлението на държавните фирми, които трябваше да позволят на чиновниците да участват в бордовете на повече от 1 дружество, без да получават заплата, се оказаха далеч по-скандални. Наред с чиновниците кабинетът е отменил ограниченията и за всички останали членове на бордовете, които получават възнаграждения." - пише „Сега".

„От новите правила излиза, че директор на държавна фирма ще може да управлява неограничен брой други държавни дружества и да се подписва под голяма заплата без никаква гаранция, че е достатъчно компетентен в съответната област. Няма гаранция и срещу злоупотреби при оглавяване на свързани предприятия от едни и същи хора." - допълва всекидневникът, като цитира обещание на премиера Борисов, че  текстовете ще бъдат отменени.

Вестникът информира, че вносители на поправките са министрите Росен Плевнелиев и Ивайло Московски.

Развитието по случая с катастрофата на столичния бул. "България", при която на тротоар бяха прегазени двама пешеходци, е сред водещите теми във вторник.

„1500 лева и условна присъда най-вероятно чакат прокурорския син Бисер Андреев, както и другия шофьор, които с колите си пометоха двама невинни пешеходци, разказаха експерти запознати с разследването на случая." - пише в. „24 часа".

„Практиката показва обаче, че досега в България има само една присъда за умишлена катастрофа и тя е през 80-те години, разказаха експерти. За по-тежко наказание е необходимо да се докаже умисъл или да има алкохол в кръвта на шофьорите." - допълва всекидневникът.

„Разследването на катастрофата, в която участва синът на обвинител от Софийска градска прокуратура (СГП), е възложено на колега на бащата. Делото ще наблюдава прокурор Кирил Димитров, който не си е направил отвод с мотива, че работи в една и съща институция с таткото Венцислав Андреев." - пише по темата в. "Труд".

„Пети ден обвинения не са повдигнати и делото е срещу неизвестен извършител. Причината е, че в момента се изготвя автотехническа експертиза. Трябва да се изясни с каква скорост са се движили двата автомобила при сблъсъка помежду им и с пешеходците, конкретните действия на двамата шофьори и кой каква конкретна вина има за катастрофата.

Версията, че Бисер и другият шофьор вероятно са участвали в незаконна гонка по булеварда, досега не е потвърдена." - информира вестникът.

Цитирано е изказване на градския прокурор на София Божидар Джамбазов, според което няма данни, че двамата шофьори, които прегазиха пешеходците, са се познавали.

Повечето ваканционни дни за учениците също са отразени във всекидневниците.

„Нова ваканция през есента и по-дълга коледна ваканция са предвидени в проектозаповед на министъра на образованието Сергей Игнатов. Документът е публикуван в сайта на МОМН, а бележки, становища и предложения по него може да се изпращат до 16 август до дирекция "Образователни програми и образователно съдържание".

Предвидено е есенната ваканция да е от 29 октомври, събота, до 1 ноември, вторник, като учениците ще са на училище в сряда - на 2 ноември." - пише в. „Дневник".

„Според предложението Коледната ваканция ще започва, по традиция, от 24 декември, но ще бъде удължена до 8 януари, включително. Така ваканцията ще бъде общо 16 дни.

През февруари 2012 година се очертава учениците да имат и зимна ваканция. Тя ще започне на 23 февруари и ще продължи до 26 февруари, включително...

А от 7 февруари ще започне вторият учебен срок за 2012 година." - информира в. „Труд"

„Пролетната и Великденската ваканция от първи до 11-и клас е насрочена за периода 7-16 април. За учениците от 12-и клас тя ще е от 12 до 16 април. Вторият учебен срок ще започне на 7 февруари.

Министерството предлага и неучебни дни заради празници и за организирането на държавните зрелостни изпити и на външното оценяване." - пише „Стандарт".

Вестник „Стандарт" отделя специално място на опасността мачовете от "А" група да не бъдат излъчвани в телевизионния ефир от следващия кръг.

„Мачовете от "А" група могат да останат без телевизионно излъчване още след втория кръг. Футболните клубове заплашиха, че ще спрат камерите на стадионите, ако не получат договора за правата и банковата гаранция със сумата, която трябва да им бъде изплатена.

Ултиматумът бе отправен след общото събрание на Професионалната футболна лига." - се казва в публикацията.

„Непосредствено преди началото на първенството бе обявено, че правата са продадени на БНТ и ТВ7. Националната телевизия получи държавна субсидия в размер на 1,8 млн. лв., за да има правото на първи избор. Частната ТВ7 пък трябва да предава още два мача от всеки кръг. Валентин Михов обяви, че общата сума за правата възлиза на 6 млн. лв. Клубовете трябва да си разделят 5 млн. от тях." - пише още „Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини