1000 евро за ловец на роби за Гърция. Преглед на националния печат

"24 часа": Селата на Доган и Първанов резнати от кметските избори

950 села губят право да си избират кмет наесен, тъй като не отговарят на новото законово изискване в тях да има 350 жители.

Това показа проверка на "24 часа" в списъците на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО). Те обхващат броя на лицата с постоянен адрес към 21 юни и са направени в изпълнение на решение на Централната избирателна комисия. Съобразно тях изборните надзорници ще насрочат гласуванията за местна власт на 23 октомври.

Досега кметове си избираха селата, в които живеят постоянно поне 150 души. С прокарания от ГЕРБ Изборен кодекс обаче изискването бе завишено на 350 души. Мотивът бе намаляване на разходите и по-добра координация с общинската администрация, която ще назначава служебно кметски наместници в малките села.

Оказва се, че новата разпоредба засяга около 1/3 от кметствата, тъй като на последните местни избори е гласувано за 2905 кметове на населено място. Най-пострадали от нея са живеещите в Хасковска област. Там 68 села губят право да си избират кмет.

На някои от тях не им достига буквално един жител, като например на Голобрадово, община Стамболово.

 

„24 часа": Ревизия за 3000 с лизинг

3000 души ще минат през данъчна ревизия, научи "24 часа", след като софтуерът на НАП засякъл, че имат вноски по заеми и лизинги над 800 лева месечно. Проверка на данъчните им досиета показа обаче, че нямат такива месечни доходи.

"Ако някой е държавен служител, но половинката му има допълнителни доходи и му плаща кредита, няма никакви проблеми, ревизията ще го покаже", коментира говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров. Според него трябвало да се притесняват тези, които нямат обяснение за доходите си.

Средно на година данъчните правят между 12 000 и 15 000 ревизии. Отделно всяка банка и финансова институция им дава информация за открити и закрити сметки, за движения по тях, както и право на достъп до кредитните досиета при основателни съмнения.

 

„Труд": Бойко Борисов към популистите: Не е време за експерименти

"Понижаването на рейтинга на САЩ от "Стандард енд Пуърс" трябва да е много силен знак за всички популисти в България, включително и за Първанов, който ни критикува, че не вдигаме парите за пенсиите. Това е ярък и абсолютно недвусмислен сигнал, че сега не е време за финансови експерименти и популизъм." Това заяви премиерът Бойко Борисов пред "Труд", потърсен за коментар във връзка с понижаването на рейтинга на САЩ от "Стандард енд Пуърс".

Борисов подчерта, че действията на правителството са изключително прецизни по отношение на фискалната политика и текущите структурни реформи. "Ето, виждате и агенцията "Мудис" повиши кредитния рейтинг на България от Baa3 до Baa2 със стабилна перспектива. Това стана на фона на понижаване на рейтингите в Испания, Португалия и Италия", припомни премиерът.

 

„Труд": 14 депутати без професия коват закони

Kакво трябва да си работил, за да станеш "политик"? Това професия ли е, или просто временно занимание? Явно и за самите депутати "политик" не е съвсем професия, защото никой не се е представил така във визитката си, публикувана в интернет страницата на Народното събрание.

Простата статистика показва, че най-често депутати стават инженерите, следвани от юристите, икономистите и лекарите.

В същото време обаче има народни избраници, чиято професия е абсолютна тайна. Или поне такава не са посочили четиринадесет народни избраници. Част от тях са сред най-младите попълнения в парламента, които от университетската скамейка са скочили директно на депутатската банка. Такъв е примерът с Александър Ненков от ГЕРБ. Георги Андонов пък се занимава успешно с бизнес, но за разлика от други, които са посочили професия "предприемач", неговата графа стои празна. 30-годишният кандидат за кмет на Стара Загора от ГЕРБ Живко Тодоров също е с "непоказани" умения. Така са още шестима от управляващите - Георги Плачков, Димитър Бойчев, Иван Алексиев, Иван Божинов и двамата търновски депутати Мирослав Петков и Христо Христов. "Колеги" са им изключеният от ДПС Касим Дал, както и бившите му съпартийци Гюнай Сефер и Муса Палев.

В "Атака" данни за професия липсват във визитките на заместника на Волен Сидеров в парламентарната група Десислав Чуколов и депутата Петър Хлебаров.

Независимо че девет депутати от ГЕРБ не са посочили никаква професия, управляващата партия, естествено, държи първенството за най-голям брой внесени законопроекти. ГЕРБ-ерите са вносители на 97 законопроекта от началото на този парламент през юли 2009 г. Следват ги от "Синята коалиция" със 73 и БСП с 41. ДПС от началото на мандата са се подписали едва под 19 проекта за промени в законодателството.

Въпреки второто си място в класацията на практика обаче излиза, че депутатите от "Синята коалиция" са най-работливите в Народното събрание. Тъй като те имат най-малката парламентарна група - едва от 14 избраници..

 

„Стандарт": 1000 евро за ловец на роби

1000 евро на калпак прибират търговци на роби. Те ловят по селата ни неграмотни, но здрави българи и ги продават като бачкатори в Гърция. Това показа разследване на "Стандарт".

Безскрупулните посредници се представят за агенти на гръцки фирми и пускат обяви за работа. Селските кметове с охота ги свързват с най-яките мъже, вярвайки, че в кризата им помагат да си намерят препитание.

"6 месеца спах с 10 души в обор, един върху друг се търкаляхме по чергите, нямаше къде дори да се измием", разказа Кирил Иванов от с. Корница. Преди 8 месеца той отишъл на работа в Кавала. Едва успял да избяга.

"Само първата седмица дават пари на ръка, после ти взимат личната карта и почват да те лъжат, че по ЕГН-то превеждат парите на жена ти", каза още Кирил. Той сподели, че "агентите" му купили още четирима мъже за по 1000 евро, но не знае съдбата им.

„Стандарт": Доган ще играе със сините за президент

Кръстя се българите да имат търпение, каза в събота за "Стандарт" премиерът Бойко Борисов. Тогава публикувахме първата част от интервюто с министър-председателя. В него той обясни, че държавата първо трябва да заработи, за да получава достатъчно пари за по-високи заплати и пенсии. В събота Борисов каза още:

 * Брюксел плаща 80% от това, което строя. Глупаци ще сме, ако не се възползваме

* Септември стартираме двата лота на "Струма"

* Алекперов ми се извини заради "Лукойл"

* Руснаците наливат 1 млрд. за чисто нова инсталация в рафинерията

* 300 митничари налазиха нефтохима, ще удряме монополите

* С подземния археологически музей София става столица №1 в света

* Чинията на Бузлуджа е като БСП - разрушена отвътре, но осветена с прожектори

* Нямам време и желание за дами, 100% съм отдаден на работа

„Монитор": Перник шампион по жилищна площ

Перничани живеят най-нашироко, показват данните от преброяването. Средно една квартира в Перник има по 1,4 обитатели, докато в столицата се падат по двама.

Средностатистическото жилище у нас е 79,7 кв метра, показва още статистиката. Гражданите разполагат дори с метър по-обширни домове, докато селските са по-малки, обясни пред „Монитор" експертката от НСИ Лидия Сандева. Макар да се отчита общата застроена площ, без съмнение заради строителния бум и демографските проблеми ние напуснахме най-сетне върха по пренаселеност в ЕС и се закотвихме по-близо до средата на класацията.

Според статистиката днес в едно жилище живеят средно по 1,9 човека, докато преди 10 години то е било обитавано от 2,1. Населеността в градовете остава по-висока - тя е 2,1, а в селата отчитат само 1,5 човека в къща.

 

„Монитор": Бунт в СДС заради атаките към ГЕРБ

Бунт назрява в редиците на СДС заради завоя по отношение на подкрепата му към правителството на ГЕРБ, научи „Монитор". Мнозина от активистите се противопоставят на атаките срещу кабинета, които сините начело с лидера Мартин Димитров предприеха в синхрон с тройната коалиция.

Сред бунтарите бил и народният избраник Лъчезар Тошев. Той въобще не се появи в парламента в деня, в който се гласуваше последният вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов, и така на практика не даде гласа си срещу кабинета. Решенията каква позиция да се заеме при подобни ситуации се вземали от тесен кръг съпартийци - представители на Националния изпълнителен съвет (НИС) на СДС, възмущават се сини активисти.

„Монитор": Свалят НДК под земята

Реплика на Националния дворец на културата ще краси метростанцията в близост до сградата му. „Малкото НДК" ще бъде разположено върху керамично платно и ще посреща пътниците на спирката, съобщи пред "Монитор" шефът на столичния „Метрополитен" Стоян Братоев. Предвижда се станцията да има изход и към бул. „Витоша".

„Всяка от бъдещите спирки по втория лъч на железницата от „Надежда" до „Лозенец" ще бъде със собствен облик. За крайните станции се предвижда съвременна архитектура.

Оформлението на спирките, които са в по-старата част на града, обаче ще е съобразено с историческия център. Например в станцията под „Лъвов мост" се предвиждат барелефи на лъвовете. По стените на спирката ще има и дъгообразна облицовка, която да напомня за моста", обясни още Братоев. Все още не е готов цялостният проект за архитектурното оформление на спирката под бул. „Мария Луиза" при ЦУМ. Засега изпълнителите планират да свалят част от намерените при разкопките експонати на перона в станцията. „Те ще бъдат под стъклени похлупаци с височина между 1,5 - 2,5 м.", обясни Братоев.

„Дневник": Български експерти: Борсовите спадове не вещаят нова катастрофа

Сривът на борсовите индекси и стоковите пазари в САЩ от миналата седмица не вещае нова финансова катастрофа и повтаряне на глобалната рецесия от края на 2008 година. Това мнение изразиха анализаторите, до които "Дневник" се допита какви ще са последиците в краткосрочен план и отражението върху България. Според тях обаче българската икономика не е станала по-конкурентоспособна в последните 2 години и ако глобалното възстановяване се забави, това ще засегне страната ни.

Сега, както и при резките спадове на 2007 и 2008 г., големите борси губят сериозна част от капитализацията си само в рамките на часове. Тогава сривовете показаха, че има проблеми във финансовите институции на САЩ и Англия.

 

„Сега": Министерството на Цветанов трупа нови милиони от дарения

На фона на световната криза българското МВР отчита все повече приходи и дарения. Донори са донесли в бюджета на ведомството за месеците април, май и юни още 9 млн. лв. Така за полугодието икономистите на министър Цветан Цветанов са отчели в графата "дарения и други безвъзмездно получени суми от страната и чужбина" 15 518 572 лв. За тримесечието тази сума беше едва 6 512 714 лв.

Даренията далеч не са единственият повод за финансова гордост на силовото ведомство. Рязко са нараснали приходите от държавни такси и за полугодието те вече са 16 092 241 лв., след като за тримесечието са били едва 6 921 510 лв. Събраните пари от глоби, санкции и наказателни лихви са нараснали от 1 455 206 на 3 056 504 лв. При уточнения план от началото на годината МВР е заявило амбиция да събере пари от глоби за цялата година в размер на 4 700 000 лв. С тези темпове обаче хората на Цветанов ще имат основание да си раздадат допълнителни заплати в края на годината. При отчета на бюджета за полугодието е посочено, че като допълнително материално стимулиране са раздадени 806 718 млн.

 

„Дума": ГЕРБ се брани от хората с правилника на СОС

Столичният общински съвет е единственият у нас, който не само не допуска граждани на заседанията си, но с кметска заповед е забранено и влизането на столичани в сградата на общината, когато в нея се провеждат сесии. Софиянци са лишени от гарантираното си от Закона за местното самоуправление и местната администрация право от 19 ноември 2009 г. Мнозинството на ГЕРБ приема ограничението с изменение в правилника за работата на СОС, с което на практика достъпът на гражданите до заседанията на ОбС става невъзможен.

Според ЗМСМА гражданите не само имат право да присъстват на откритите заседания на ОбС, но могат да се изказват и да отправят питания, становища и предложения. Столичани обаче биват препращани в приемната на СОС на ул. "11 август", откъдето на видеостена да наблюдават сесиите.

Безпрецедентната практика не се прилага никъде в страната, посочиха социалистите Николай Белалов и Борис Цветков. ГЕРБ се страхува от гражданите, категорични са те.

Общинският съветник Георги Кадиев, кандидатът за кмет на БСП в столицата, е внесъл в СОС доклад, с който се настоява свободния достъп на гражданите в общината да се регламентира според законите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини