Разкрилият даренията на МВР полицай остана без работа

Полицаят, който събра смелост да разкрие, че има инструкция да не се проверяват коли на фирми, даряващи средства и консумативи на МВР, вече е безработен.

Би Ти Ви за първи път показа вече бившия служител от дирекция "Престъпления по пътищата". Константин Иванов не скри, че след разкритието си е бил подложен на натиск, въпреки че в първия репортаж на телевизията по проблема на 25 май той е със скрито лице и променен глас.

"Аз никога не съм се крил, че ще го изкарам този случай наяве. Има сериозно засегнати обществени интереси и като служител на МВР основната ми функция е да защитавам тези обществени интереси. Аз не забравям откъде идва моята заплата - от българските граждани. Това, което съм свършил, смятам, че ми е задължение по служба", казва Иванов.

Той подава сигнал на 3 май до МВР, но до излъчването на репортажа министерството не прави нищо. Не проверява дали в полицейските коли и караулки има списъци на коли, които да не се проверяват. Събира 150 полицаи от групата на Иванов и ги кара да напишат какво знаят по изнесената информация. Само той и още един полицай потвърждават и разказват детайлите.

В момента Иванов е безработен и си гледа децата. Напуска след 20 години работа в МВР. Казва, че не е имал особен избор, защото след репортажа е бил подложен на натиск. Дисциплинарните производства срещу него са 5, след като става ясно, че той е човекът, извадил на показ даренията в МВР. Наказан е само за едно нарушение - с година порицание. Причините са различни. "За това, че не са ме намерили на автомагистрала "Люлин", а всъщност не са ме търсили. Направиха ми и една проверка юни месец, че в 13:30 не са ми били чисти обувките", казва бившият полицай.

От пресцентъра на МВР са отказали информация колко и какви са сигналите срещу него. Той признава, че е осъден на 100 лева глоба заради това, че през 2001 г. по време на работа е нанесъл лека телесна повреда на пиян шофьор след преследване. Очаква още атаки срещу себе си.

В последния доклад на Еврокомисията частните дарения за МВР бяха критикувани, тъй като поставят под въпрос безпристрасността на полицейските разседвания. Премиерът Бойко Борисов обеща те да бъдат премахната, но вътрешният министър Цветан Цветанов смята, че без тях МВР трудно ще работи, тъй като бюджетът от около 900 млн. лв. не бил достатъчен.

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини