Древен сфинкс от Хатуша се върна в Турция

Музеят Пергамон в Берлин върна древна скулптура на Сфинкса на Археологическия музей на Истанбул. Открит преди почти век при разкопки на древната столица на хетите Хатуша, Сфинксът бил изпратен от немските археолози за реставрация.

Скулптурата е на над 3 хиляди години и е открита през 1915 год. при разкопките край селцето Боязкале на 150 км от Анкара. През второто хилядилетие пр.н.е. по тези земи процъфтявало Хетското царство, а до днешно Боязкале се  намирала столицата Хатуша.

Изпратеният за реставрация в Германия Сфинкс станал част от експозицията на Музея Пергамон (Pergamonmuseum) през 1934 год. Четири години по-късно турските власти за първи път си поискали обратно древния исторически паметник.

Германия се съгласява да даде Сфинкса на турски музей едва тази пролет, след като Анкара заплаши, че няма да позволи немски археолози да правят разкопки на територията на Турция.

Сфинксът вече е в Археологическия музей в Истанбул.  Министърът на културата  Ертугрюл Гюнай (Ertugrul Gunay) в тази връзка е казал, че всичкие културни обекти трябва да се върнат на мястото си, тъй като в чужда страна се „нещастни”.

Разкопките в Хатуша започват през 1904 год. От 1986 год. местностността е включена в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Лъвската порта в Хатуша. немски археолози продължават разкопките там повече от 100 години.

М.З

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини