САЩ: Ал Кайда ще удари пак

Ал Кайда може да извърши нападения навсякъде и затова САЩ призовават страните по света за бдителност, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на американската администрация. Американският Държавен департамент очаква подем на насилието от страна на Ал Кайда срещу американци след ликвидирането на Осама бин Ладен през май в Пакистан, се казва в съобщението.

Текущи разследвания навеждат на мисълта, че Ал Кайда и свързаните с нея групи и организации продължават да подготвят атентати срещу американски цели в много райони, а именно в Европа, Азия, Африка и Близкия изток. Тези нападения могат да бъдат самоубийствени атентати, бомбени атентати, убийства или отвличания, се предупреждава в съобщението.

Потенциалните мишени могат да бъдат най-разнородни, от широко медиатизирани спортни прояви до жилищни квартали, офиси, хотели, клубове, ресторанти, религиозни обекти или училища, се посочва още в съобщението. Американската администрация разполага с достоверни информации за заплахи срещу американски интереси в Близкия изток и в Северна Африка, главно в Либия, и предупреждава да не се пътува в района на Африканския рог или в южната част на Червено море, заради нарастването на атаките на сомалийските пирати.

Нанасянето на удари по американски цели си остава значима цел на Ал Кайда, заяви по време на изслушването си в комисията по разузнаването към Сената и Матю Олсън, бъдещ директор на американския Национален центъра за борба с тероризма, предадоха световните агенции. Той подчерта, че заплахата не идва чак толкова от висшето ръководство на Ал Кайда в Пакистан, колкото от различни регионални групи, свързани с терористичната мрежа. За пример той посочи опитът на Ал Кайда на арабския полуостров да взриви по Коледа през 2009 г. самолет от Амстердам за Детройт.

Олсън предупреди, че съюзниците на Ал Кайда в Сомалия имат също амбиции да нанесат удари извън страната. Олсън беше номиниран за шеф на центъра от Барак Обама, но трябва да бъде одобрен от Сената. Националният център за борба с тероризма беше създаден след атентатите от 11 септември 2001 г. Той анализира информации за терористични заплахи, подадени от различните разузнавателни агенции в страната и от други източници.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини